Femeia

De ce nu te poţi concentra la serviciu?

Dar ai observat că ţi-e din ce în ce mai greu să fii eficientă chiar şi atunci când nu ai drept scuză oboseala sau volumul mare de muncă? Noi avem unele soluţii pentru a ieşi din încurcătură.

Ai biroul foarte dezordonat. Da, poate ai impresia că dezordinea este creativă şi ţi-e mai uşor să-ţi găseşti orice lucru atunci când ai nevoie de el, chiar dacă pe biroul tău pare mereu că s-a dat o luptă crâncenă. Psihologii avertizează că, în cazul dezordinii în locul în care lucrezi, atenţia e distrasă de tot felul de lucruri: de ceva colorat, de hârtia care răsare de sub un teanc de cărţi, de ceva care se mişcă. Aceşti stimuli aparent nesemnificativi îţi diminuează capacitatea de concentrare la lucrurile pe care le ai de făcut. Aşa că fă-ţi ordine pe birou şi bucură-te de faptul că-ţi vei termina sarcinile mult mai repede şi te vei bucura de timpul tău liber.

Faci mai multe lucruri în acelaşi timp. Nu e un lucru rău când ceea ce faci nu-ţi solicită în mod deosebit atenţia. Însă, când una dintre sarcinile pe care le ai de îndeplinit îţi… chinuie mai mult creierul, eficienţa ambelor lucruri scade. Sigur că da, poţi vorbi la telefon în timp ce-ţi dai unghiile cu ojă, dar nu e deloc înţelept să încerci să faci un raport complicat atunci când mama ta tocmai te-a sunat să-ţi spună că nu ai mai trecut pe la ea de multă vreme. Te sfătuim ca în fiece dimineaţă, când ajungi la birou, să-ţi faci mai întâi o listă de priorităţi. Încearcă să o respecţi, chiar dacă pe parcursul zilei vei fi tentată să mai faci alte lucruri.

Eşti plictisită. Uneori, suntem nevoite să îndeplinim sarcini tehnice, birocratice, în care creativitatea noastră nu e deloc stimulată. În astfel de zile, mintea ne zboară spre cu totul alte lucruri – planuri de vacanţă, liste de cumpărături. Află însă că recompensa după fiecare sarcină plictisitoare este cheia eficienţei la birou. De fiecare dată când mai tai de pe listă ceva plictisitor, fă ceva care-ţi place mult, sau ia o pauză de zece minute.

Eşti obosită. Există o mulţime de studii care demonstrează că lipsa de somn e una din principalele cauze ale dificultăţilor de concentrare şi ale afectării memoriei pe termen scurt. Fă un efort să dormi măcar opt ore pe noapte. Aeriseşte camera în care dormi, nu te uita la televizor cu cel puţin jumătate de oră înainte de culcare şi, cel mai important, nu lua cu tine acasă problemele de la birou.  

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *