Actualitate

De ce PCRM tace despre fraudele din 5 aprilie 2009?

Accesul Opoziţiei la listele electorale a fost interzis

Să nu uităm că PL, PLDM şi AMN au prezentat probe că scrutinul din aprilie 2009 a antrenat nebuni, morţi, imigranţi, bătrâni, bolnavi, dar şi oameni care s-au lăsat şantajaţi şi intimidaţi. Aceasta masă de marionete a şi sporit victoria comunistă. Spre deosebire de comuniştii de acum, cele trei partide nici n-au avut acces la toate listele electorale. Când CEC le-a permis să verifice rezultatele alegerilor, PCRM a contestat îndată această decizie la Curtea de Apel, care, loială comuniştilor, le-a dat dreptate ciracilor lui Voronin. Imaginaţi-vă, ce spectacol urât ar face comuniştii acum, dacă vreo instanţă le-ar interzice accesul la liste!

Mizeria campaniei dinainte de 5 aprilie a început atunci când membrii guvernului, degrevaţi din funcţii, au cheltuit importante resurse administrative, inclusiv o mie de computere, în favoarea PCRM. Prin şantaj, corupţie, ameninţări, atacuri huliganice la întâlnirile electorale ale altor partide, oamenii erau intimidaţi să voteze cu Voronin şi de către poliţia lui Papuc. În ţărani se băga frica, în infractori – curajul de a comite nelegiuiri, în agenţii economici – groaza de a falimenta. Cu bună ştiinţă, comuniştii i-au ignorat şi pe cei 800.000 de imigranţi moldoveni, refuzând să deschidă secţii de votare în afara misiunilor diplomatice. Lipsiţi premeditat de dreptul de a-şi exercita votul, aceştia au votat în număr de 16 mii, în comparaţie cu cei 65 de mii de votanţi din 28 noiembrie 2010.

Voturi fără acte de identitate, pe mai multe liste

Fraudele s-au ţinut lanţ în ziua alegerilor. Astăzi, comuniştii fac scandal pentru că liderul PLDM de la Orhei a votat de două ori, dar uită că, la 5 aprilie 2009, şeful PCRM din acelaşi oraş, Ion Nosalciuc, a votat fără act de identitate… N-ar fi tragedie să fi fost vorba doar de el, dar în acelaşi mod au votat cel puţin 50 de alegători la Orhei, 3000 – la Făleşti, 1000 – la Briceni, 268 – la Cahul. La o singură secţie din Ungheni au votat aşa 610 persoane fără acte, la alta din Leova – 78. Şirul poate continua. Să ne amintim că, la acel scrutin, numărul alegătorilor a crescut misterios, deşi statistica arăta că în RM mor tot mai mulţi oameni. Cu toate acestea, unii au votat de mai multe ori, iar alţii nici nu şi-au indicat domiciliul. În s. Pruteni, Fălesti, s-au înregistrat 837 de asemenea cazuri, în s. Moldovanca, Făleşti – 62. Deşi legea nu prevede ca în listele electorale să fie inclus codul personal, la 5 aprilie legea nu a contat – cel puţin 4000 de alegători au votat în baza acestui cod. Iar Maftiuc Alexandra din s. Volintiri, Ştefan-Vodă, a votat în baza codului personal al unui oarecare Constantin Mărăriţa… S-a votat şi cu certificate de căsătorie, paşapoarte turistice, permise de conducere, ba chiar cu numere de înmatriculare a maşinilor. Alţi alegători şi-au indicat domicilii inexistente. Andrei Melinte din Făleşti ar fi locuit pe str. Babinschi, care nici nu există aici. În acelaşi oraş, apare alegătorul Miron Costin de pe str. Miron Costin…

N-au mers la votare, dar s-a votat pentru ei

O parte a listelor suplimentare şi a celor de votare la domiciliu nu au fost autentificate, nici semnate, ceea ce permitea înlocuirea lor. În s. Ulmu, Ialoveni, pe o asemenea listă au votat 75 de persoane fără acte, iar în s. Caracuşenii Vechi, Briceni – 120. Şirul poate continua. În s. Doroţcaia, Dubăsari, au fost întocmite tocmai 4 liste de votare la domiciliu în care figurau semnături făcute de aceeaşi mână. Pe de altă parte, unii oameni cereau să voteze la domiciliu, dar nu erau auziţi. Bejenari Gh. din s. Larga, r-nul Briceni, a rugat să i se aducă urna mobilă, dar fără folos. După verificarea listei, s-a stabilit că, deşi omul nu votase, semnătura sa era în listă… Alţii n-au mers la votare, dar cineva a votat pentru ei. În s. Bulboaca, Briceni, s-au depistat 62 de asemenea semnături, la Cahul – 492, Criuleni – 410. Şirul poate continua. Au fost folosite şi liste suspecte, care nu conţineau nici numărul secţiei de votare, nu erau ştampilate, fiind compuse doar din rânduri de nume şi semnături…

Voturi multiple, voturi pentru fugari

După intervenţia başkanului Formuzal de a verifica listele dina autonomia găgăuză s-a constatat că din 128 de mii de alegatori incluşi în acestea doar 106 mii erau vii, se aflau în ţară şi erau apţi să voteze în ziua de 5 aprilie 2009. Situaţia s-a raportat la toată ţara. Când a mers la vot, preşedintele de Căuşeni, Ion Ciontoloi, a văzut că cineva votase pentru fiica-sa aflată la Praga. În lista unei secţii din Cahul a apărut semnătura Anastasiei Hamhadera, plecată de mult în Rusia. Numai AMN a depistat 450 de asemenea cazuri. Şi minorii, care n-au dreptul la vot, s-au aflat printre electori. E vorba de tinerii născuţi în 1991, care nu împliniseră majoratul şi la care, în liste, se indica doar anul naşterii. Mai mult, pe adresele unor persoane erau înscrişi străini, pe care stăpânii nici nu-i cunoşteau… Alţii au folosit mai multe buletine de vot. Potrivit AMN, în s. Buţeni, Hânceşti, şeful secţiei a observat că Natalia Gârleanu (adeptă a PCRM) a intrat în cabina de vot cu trei buletine. După incident, acesta a fost sunat de un comunist important, care l-a avertizat să tacă… La ordinea zilei a fost şi votarea multiplă. 28 de persoane din s. Tigheci, Leova, au votat pe listele de bază la o secţie şi pe cele suplimentare – la alta. Au votat de două sau mai multe ori: Mârza Ion din s. Sofia, Hânceşti, Cheptene Zinaida şi Cheptea Iulian din Glodeni, Scutelnic Maria din s. Cimiseni, Criuleni şi încă foarte mulţi alţii. Şirul poate continua. La alte secţii, unii electori erau incluşi de mai multe ori în listă. Caburgan Vladimir, născut în 1929, este prezent în trei liste ale secţiei nr. 1 din Ştefan-Vodă. Numai PL a depistat 5.214 asemenea cazuri.

Nebunii au votat pentru un „popă comunist”

Sacrilegiul care a uimit lumea a fost introducerea in listele electorale a persoanelor decedate, inexistente sau demente la momentul votării din 5 aprilie 2009. Alegătorii Codreanu Pelaghia, Ciuguleanu Maria, Butnaru Dumitru, Leanca Grigore, Secrieru Ştefan, Tubca Gheorghe, toţi din s. Cărpineni, Hânceşti, plecaseră demult la cele veşnice. Cel puţin 37 de răposaţi au completat listele din Căuşeni, 11 – din Călăraşi. Şirul poate continua. Inexistenţii apar prin neincluderea în listele electorale a tuturor numerelor de ordine. De exemplu, în s. Ciuciuleni, Hânceşti, potrivit procesului-verbal, în listele suplimentare au votat 120 de persoane, dar în lista propriu-zisă numărul de ordine sare de la 42 la 113. Cazuri asemănătoare s-au înregistrat şi în alte localităţi. Au votat şi cetăţenii grav bolnavi psihic. Reprezentanţii PL au reuşit sa pătrundă la instituţia specială pentru bolnavi mintal din s. Brânzeni, Edineţ, unde electorii le spuneau că votează pentru un „popă nou, comunist”… Persoane cu dereglări psihice au votat şi la Orhei, Hânceşti, Edineţ, Soroca şi Rezina. La rândul lor, militarii erau obligaţi să voteze PCRM, după cum confirmă numeroasele plângeri ale părinţilor.

Deşi PL, PLDM şi AMN au prezentat multiple probe în acest sens, Curtea Constituţională a validat alegerile. Satisfăcut, Voronin le-a dăruit membrilor CC câte un ceas performant.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *