Politică

(DE CE VAMA DIN RM NU LUCREAZĂ?) Vameşii români au fost ameninţaţi cu bătaia de şoferii care şi-au pierdut răbdarea aşteptând

ORA 23:20
Mai mult de şase ore au stat şoferii în Vamă ca să declare benzina din rezervor şi buchetele de flori. "Aş fi vrut să mă întorc din drum, dar mă temeam că a doua zi aş fi aşteptat mai mult", a spus o tânără ajunsă la frontieră la ora 17:00. Până la urmă, au fost aduşi mai mulţi agenţi care să efectueze controlul autoturimelor şi lucrurile au început să se mişte.

ORA 22:00
O tânără este de cinci ore la coadă. Ea a povestit pentru "Ziarul de Iaşi" că vameşii au fost ameninţaţi cu bătaia de şoferii care şi-au pierdut răbdarea aşteptând. Aceştia nu ştiu să folosească noul "sistem manual de control", aşa cum l-au denumit.

ORA 19:30
"Mai sunt 30 de autoturisme în faţă. Fiecare e controlat câte o oră. Asta înseamnă că mai am de aşteptat 30 de ore! Nu se poate aşa ceva! A intrat în vigoare un regulament nou astăzi. Fiecare şofer a primit câte o foaie de hârtie. Trebuie să scriem tot ce avem în maşină, inclusiv cantitatea de benzină sau motorină din rezervor. Ca să ne încălzim, consumăm mai multă benzină. Cine plăteşte pentru asta? Şi de unde să ştiu câtă benzină am? După ce completăm formularul, vine un vameş neinstruit şi introduce datele în calculator. Sistemul se mai blochează, iar noi aşteptăm", a declarat pentru "Ziarul de Iaşi", revoltată, Marcela Ţaran, care încearcă să ajungă în Iaşi. Ea a mai precizat că în zonă nu sunt magazine, deci nu poate nici măcar să-şi cumpere mâncare.

Pe foaia primită, şoferii trebuie să scrie cât pământ au, câte plante, câte legume sau fructe sau ţigări etc. Se precizează că nu au voie să intre în ţară cu mai mult de un buchet de flori!

ORA 18:55
Reprezentanţii Direcţiei Regionale Vamale Iaşi nu au putut preciza când se va sfârşi aglomeraţia, susţinând că lucrurile vor merge mai greu în această perioadă, până când se va constitui o bază de date.

"Toţi pasagerii care intră în România sunt introduşi într-o bază de date cu conţinutul bagajelor pentru a se putea monitoriza mai bine produsele care se vând pe piaţa neagră. Când vor trece a doua oară prin vamă, lucrurile se vor simplifica. De aceea, pot să vă spun că ceea ce se întâmplă acum este o chestiune de moment", a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, Liana Vasiliu.

Potrivit acesteia, copiii, gravidele şi persoanele cu diverse afecţiuni medicale vor avea prioritate la tranzitarea punctului de trecere a frontierei. Potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri şi care prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână.
Mãsurile sunt incluse într-un ordin al preşedintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instrucţiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în ţară de călători în bagajele personale, şi au dus la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaraţii. 

Nota redacției: Conform informațiilor disponibile, deciză luată de partea română este o reacție la "activitatea intensă" de "eradicare a contrabandei" dusă de autoritățile R. Moldova.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *