De ce Vlad Filat a rămas doar cu tontălăii politici?
Evident, însuși politicianul. Prin comportament, declarații, decizii luate. O vorbă din bătrâni zice că așa cum ți-o faci tu cu mâna ta, nu ți-o poate face nimeni. La facerea ratingului unui politican participă însă și alte persoane. Politicienii au grijă să fie asociați cu persoane notorii din cultură, artă știință, personalități credibile, cu priză la public, cu o imagine bună în societate. În acest scop politicienii îi vânează pe actori, cântăreți, scriitori, jurnaliști, sportivi cu renume, au grijă să apară cu ei în public, la tv și prin ziare, la mitinguri. Astfel se obține așa-zisul transfer de imagine. Un politican compromis, dacă reușește să convingă publicul că el e prieten cu o celebritate ce se bucură de respectul și încrederea societății are toate șansele să-și spele imaginea și să devină …votabil. Putem aduce în acest sens exemple cu duiumul. Sunt politicieni care au reușit să facă carieră doar grație faptului că au știut cum „să se bage sub pielea” unor notorietăți, exploatându-le buna lor imagine publică. Cel mai recent exemplu cum un politician a încercat să facă transfer de imagine e cel al lui Dodon căruia la întâlnirea cu moldovenii de la Moscova i-au cântat cunoscuți artiști, apreciați de publicul din RM. E adevărat, transferul „nu a luat foc”, Dodon fiind un nume prea odios și s-a întâmplat inversul: imaginea lui s-a transferat asupra cântăreților.
Am făcut această scurtă incursiune pentru a demonstra că un politician serios (și șmecher!) niciodată nu se va lega cu persoane dubioase și compromise. Ei le pot folosi (și le folosesc!) dar cu multă discreție și grijă pentru a nu afla lumea. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens e cel al golanilor de presă utilizați de politicieni. Pentru a-și discredita oponenții politicienii (nu toți, evident) recurg la serviciile (plătite bine!) ale unor jurnaliști și analiști politici degenerați moral și profesional (mai adăugați aici și pe unii așa-ziși bloggeri) care pentru bani scriu orice despre oricine. Nu mai dau exemple fiindcă cititorul le cunoaște.
Într-un cuvânt, ratingul politicienilor îl fac oamenii deștepți și cinstiți, nu tontălăii. Iată de ce, am rămas surprins de titlul unui material postat pe un portal de știri (foarte) apropiat de V. Filat care sună astfel: „Cum tontălăii politici ridică ratingul lui Filat”. Dacă e așa, e trist de tot că V. Filat, considerat câțiva ani în urmă un politician de succes, a ajuns asemenea zile ca ratingul lui să fie ridicat de tontălăi. Noi știam că la ratingul lui Filat trudesc indivizi certați cu morala și deontologia profesională, dar aceștia nu sunt tontălăi, ci niște șmecheri cinici care fac un ban (bun!) pe orgoliile lui Filat… Dar că la aceștia s-au alăturat și tontălăii ordinari nu am știut și iată că am aflat-o chiar de la unul din lustruitorii de imagine a lui Filat.
Închei cu parafrazarea unui proverb bătrânesc: spune-mi cine îți sunt făcătorii de rating și am să-ți spun cine ești…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!