Actualitate

De cine depind candidații independenți de pe circumscripțiile din Transnistria?

La alegerile de duminică, au participat mii de cetățeni din stânga Nistrului, care au fost aduși în mod organizat din enclava separatistă la secțiile de vot de pe teritoriul controlat de autoritățile R. Moldova. Din discuțiile jurnaliștilor cu acești alegători, s-a putut observa că aceștia habar nu aveau de situația politică de la Chișinău, nici nu cunoșteau candidații la funcția de deputat. Probabil, aceștia au venit să voteze anumiți candidați, deoarece li s-ar fi plătit câte 400 de lei, după cum au recunoscut unii dintre ei. Un scenariu similar a avut loc și la prezidențialele din 2016, când, cu ajutorul votanților din regiunea transnistreană, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu.

Nu e de mirare faptul că și de această dată cetățenii din stânga Nistrului au avut aceleași preferințe pe circumscripțiile naționale și PSRM a câștigat detașat, adunând 16 mii 401 voturi. Pentru Partidul Democrat, clasat pe locul doi, au votat 5 mii de alegători. Cu toate acestea, pe circumscripțiile uninominale, atât reprezentanții oficiali ai socialiștilor, cât și cei ai democraților, au suferit eșec. Ciudat faptul că, deși transportarea alegătorilor peste Nistru a fost organizată, cel mai probabil, de PSRM, care a cheltuit bani pentru aceasta, învingători pe cele două circumscripții au fost doi candidați independenți, care nu au nicio legătură cu regiunea separatistă, unde sunt, de fapt, cvasinecunoscuți. Este vorba de fostul ministru al Tehnologiilor Informaționale, președintele Partidului Popular, Alexandr Oleinic (cunoscut la Chișinău ca Alexandru!) și fostul șef al Serviciului Vamal în timpul guvernării Voronin, Viorel Melnic. Or, se pare că transnistrenii ar fi putut să audă în premieră despre cei doi de la cei care le-au dat indicații să-i voteze.
Totuși, victoria celor doi nu mai pare fi atât de surprinzătoare, dacă ne amintim de trecutul lor politic. Fiindcă, deși nici unul dintre ei nu s-a născut peste Nistru, nu și-a făcut campanie electorală acolo și nici nu are afaceri în regiunea transnistreană, de-a lungul timpului ambii au fost în strânsă legătură cu puterea de la Chișinău.

Oleinic și întrebările fără răspuns

Independentul Alexandru Oleinic a candidat pe circumscripția uninominală nr. 47 și a fost ales de 10 mii 463 de locuitori din Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol, acumulând 62,54% din sufragii. Pe locul doi s-a situat Grigore Filipov de la PSRM, iar pe locul trei – Eleonora Cercavschi de la Blocul ACUM.

Oleinic este originar din s. Cupcini, r-nul Edineț, și nu se află la primul mandat în Parlament. A mai fost ales ca deputat în alte două legislaturi consecutive, între 2001-2009. Inițial, a candidat pe listele Partidului Social Democrat „Furnica”, unde a fost membru al Consiliului Național în anii 1997-2002. Din 2001 până în 2005 a fost deputat, ales pe lista Blocului Electoral „Alianța Braghiș”. În 2005, a câștigat un alt mandat de parlamentar pe listele Blocului „Moldova Democrată, iar între 2009 și 2011 a fost ministru al Tehnologiilor Informaționale.
De-a lungul carierei sale, Alexandru Oleinic a mai fost membru al Comisiei Interparlamentare Rusia – R. Moldova și membru al Adunării Parlamentare a OSCE. În 2011, a constituit Partidul Popular din R. Moldova (PPM), care, în primul an, a fost condus de Ian Lisnevschi. Cel din urmă este în prezent și președinte al companiei „Intellect Group”, apropiată de Partidul Democrat. Despre colaborarea dintre Lisnevschi și formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc, presa a scris și cu alte ocazii. La rândul său, Oleinic este în prezent președinte al Consiliului de administrare al concernului „Milenium Management Grup” SRL.

Deși conduce PPM din 2012, Oleinic a preferat să se înscrie în cursa electorală drept candidat independent, iar formațiunea sa nu a participat la aceste alegeri. Solicitat de TIMPUL pentru a ne ajuta să înțelegem prin ce miracol a câștigat pe o circumscripție din Transnistria în detrimentul PSRM, Alexandru Oleinic a specificat că se află peste hotare și va fi dispus să discute cu noi doar după ce va reveni în țară.

400 de lei de la Liuda pentru cumătrul lui Dodon

Viorel Melnic, candidatul independent pe circumscripția uninominală nr. 48 Transnistria, are o biografie foarte controversată. Duminică, Pro TV a transmis imagini cu un alegător din Bender, care a declarat că mai mulți oameni din această localitate au fost organizați, încărcați în microbuze și transportați la secțiile de votare. Încă la Bender, ar fi urcat o persoană în mijlocul de transport, unde erau 40 de oameni și le-ar fi spus să voteze cu Viorel Melnic, după care „acolo, una Liuda, o să vă dea câte 400 de lei”. În consecință, Melnic a fost ales de 10 mii 836 de locuitori din Slobozia, Tiraspol și Bender și a acumulat 62,74% din voturi. Acesta i-a întrecut pe Vitalii Evtodiev din PSRM și pe Ion Iovcev de la ACUM.
Melnic a fost viceministru al Economiei în 2006 și șeful Serviciului Vamal în perioada 2008-2009. Acum patru ani, bloggerul Veaceslav Balacci a menționat că Viorel Melnic și Igor Dodon sunt cumetri. Cei doi ar fi fost colegi de grupă la Universitatea Agrară și ar fi trăit în aceeaşi odaie de cămin. Potrivit bloggerului, anume Dodon ar fi intervenit în 2006 pe lângă Voronin, ca să-l facă pe Melnic viceministru, iar apoi – şef la Vamă. Iar „din 2008, Dodon cu Lutsik, împreună cu cumătrul Viorel Melnic (…) au aplicat o nouă schemă, prin care carnea braziliană era „prefăcută” în carne moldovenească şi ajungea pe piaţa din Moldova fără achitarea plăţilor vamale. Această schemă am deconspirat-o la 5 august 2010, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Asociaţia Producătorilor de Carne. Schema a funcţionat atât în perioada guvernării comuniste, cât şi după 2009, fiind păstrată prin intermediul relaţiei Viorel Melnic – Tudor Baliţchi (actualul şef al Vămii, apropiat al lui Ilan Șor, la care este angajat actualmente Melnic) – Vlad Filat”, scria Balacci în vara anului 2015.
Menționăm că în schema importului ilicit de carne a fost implicat și fratele actualului șef de stat, Alexandru Dodon. Contra acestuia a fost intentată și o cauză penală, care însă a fost apoi clasată.

De la vamă la socialiști și la Şor

Până în 2015, Viorel Melnic a făcut parte din Partidul Socialiștilor. Deși se zvonea că însuși Dodon l-a alungat din partid, relaţiile dintre cei doi „au fost şi sunt foarte strânse”, susținea Veaceslav Balacci.

Oricum, pe 18 august 2017, Viorel Melnic a preluat conducerea Asociaţiei „Pentru Orhei”, iar mandatul acestuia urma să expire în 2020. Asociaţia respectivă a fost înregistrată în august 2015, la scurt timp după ce Ilan Şor a devenit primar de Orhei. Această organizaţie a sponsorizat oficial, în 2015-2017, mai multe proiecte cu care se laudă edilul Orheiului. De asemenea, Melnic figurează şi în raportul Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Este vizat drept posibil complice la „jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al Consiliului de Administrație al Unibank. Întrebat despre aceasta, el a declarat pentru RISE Moldova că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”.

Iar în martie 2017, RISE Moldova a descoperit că Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Rusia, deținută de afaceriști, originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum, câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kârgâz.
RISE mai scria că Viorel Melnic are și o vastă experiență în afaceri. În R. Moldova, era asociat unic al companiei Agent de Asigurare „Activ Broker”, fondată în 2008. Principalul obiectiv de activitate al firmei este „asigurări de pensii private”. De asemenea, era membru al Consiliului de Administrație „Klassika Asigurări”, firmă deținută de Dufremol SRL, prin intermediul Avantage SRL, și administrează reprezentanța oficială în R. Moldova a întreprinderii ruse de stat „РОСТЭК” („Rostek”), care aparține Serviciului Vamal al Federației Ruse.

De cine au depins în cadrul acestor alegeri cei doi independenți, care au câștigat mandate de deputat în Transnistria, unde lumea nu-i cunoaște, se va vedea după ce noul Parlament își va începe activitatea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *