CSI / Rusia

De îndată ce Donețkul sau Luganskul vor cădea, cecenii lui Kadîrov vor întoarce armele împotriva Moscovei

După eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, unitățile formate pe criterii etnice ale trupelor de ocupație își vor desfășura armele împotriva regimului de la Kremlin. Această opinie a fost exprimată de consilierul șefului biroului prezidențial ucrainean, Mihail Podoleak, la 13 septembrie.

În opinia sa, președintele rus Vladimir Putin subestimează “surpriza serioasă” care îi așteaptă pe ruși în viitor.

“Cum teritoriile noastre vor fi deblocate… De îndată ce Luganskul sau Donețkul vor cădea, toate aceste unități speciale [ale liderului cecen Ramzan] Kadîrov vor începe să lucreze în mod activ cu “elita” rusă la Moscova, în regiunea Moscovei și, eventual, de-a lungul Inelului Grădinilor, direct de-a lungul autostrăzii Rublevski. Ei vor încerca să demonstreze că cele două războaie nu au fost purtate în zadar în Ichkeria la vremea lor”, a declarat consilierul șefului PO.

El crede că nu doar Cecenia, ci și Daghestan, Ingușetia și alte teritorii cu conflicte amânate și “durere etnică amânată” își pot schimba fundamental poziția.

Podoleak a mai precizat că, dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei va continua în același ritm ca în ultimele săptămâni, Rusia va “crește dramatic haosul, refuzul forțelor de securitate de a-și îndeplini funcțiile și frica acestora”.

“Noi nu suntem un subiect pentru Ichkeria la care ar trebui să ne revendicăm, subiectul este doar elita politică actuală a Federației Ruse”, a rezumat Podolyak.

La 11 septembrie, Kadîrov a declarat că va face apel la ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și la Putin “pentru a le clarifica situația” dacă tacticile războiului din Ucraina nu vor fi schimbate în curând.

Republica cecenă Ichkeria este o entitate statală nerecunoscută care a existat după prăbușirea URSS pe o parte din teritoriul ASSR Cecenia-Ingusha. Între decembrie 1994 și august 1996, a avut loc primul război cecen între forțele rusești și Ichkeria; rușii nu au reușit să preia controlul asupra regiunii.

Republica cecenă Ichkeria a încetat să mai existe în anul 2000, ca urmare a celui de-al doilea război cecen.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, deputații Oleksiy Honcharenko (fracțiunea Solidaritatea Europeană) și Musa Magomedov (neafiliat) au propus Radei Verhovna să recunoască suveranitatea statului Ichkeria. Proiectul de hotărâre nr. 7551 a fost înregistrat la Rada la 12 iulie 2022.

La 15 august, pe site-ul președintelui ucrainean a fost publicată o petiție de recunoaștere a Ihkeriei. Acesta a fost deja semnat de peste 11.000 de persoane din cele 25.000 necesare pentru a fi luat în considerare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *