Actualitate

De la 1 ianuarie 2015, în R. Moldova va fi utilizat un nou clasificator al profesiilor

Gheorghe Sîrcu, şef de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a menţionat azi la o conferinţă de presă că actualul clasificator este învechit, fiind elaborat în anul 1997. Multe dintre profesii au dispărut, în schimb au apărut altele noi, a spus Sîrcu.

"Noul clasificator a fost elaborat pentru ca autorităţile publice centrale, locale, agenţii economici să utilizeze aceeaşi denumire corectă a profesiilor, unele ocupaţii fiind traduse incorect din limba rusă. Totodată, clasificatorul va fi utilizat la efectuarea recensămîntului, a unor sondaje, pentru soluţionarea unor probleme privind relaţiile de muncă, pentru analiza şi prognoza indicatorilor în domeniul forţei de muncă", a subliniat responsabilul de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei.

Clasificatorul conţine peste 5800 de profesii, între care circa 1750 sînt noi, cum ar fi mercendaizer, dezvoltator de pagini web, specialist în e-afaceri, specialist în e-guvernare, arhitect de aplicaţii. Totodată, au fost excluse 860 de meserii, între care subinginer, inginer la cimentarea sondelor, aerofotogeodez.

Documentul este obligatoriu pentru autorităţile publice centrale, locale, patronate, sindicate, agenţii economici. Utilizarea clasificatorului va fi monitorizată de Inspectoratul de Stat al Muncii. Persoanele cu funcţii de răspundere care vor utiliza altă denumire a profesiilor decît cea din clasificator, vor trebui să plătească amenzi de la 400 la 800 de lei.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *