Film

De la Cannes la Chișinău. Zece scurtmetraje de la Romanian Short Waves

Filmele de la „Romanian Short Waves 2015”, administrat de către Asociația Secvențe din România, vor fi proiectat la 14 noiembrie curent la Chișinău. 

Ideea de a organiza acest eveniment îi aparține regizorului Dumitru Grosei. „Am vorbit cu Dan Burlac, coordonatorul programului Romanian Short Waves, să aducem și la Chisinau filmele acestui program care au fost la Cannes Short Corner 2015, pentru a face cunoscute publicului de aici și mai ales tinerilor cineaști”, explică domnul Grosei. Mai mult, prin acest eveniment se dorește popularizarea secțiunii non-competitivede la Cannes – „Short Corner” și de a lansa un program similar „Romanian Short Waves” și în Moldova.

„Romanian Short Waves” este un program inițiat de Asociația Secvențe, susținut de CNC România și ICR. Anul acesta, la concurs au fost aplicate peste 60 de scurtmetraje românești, printre care și „Ecouri”, făcut în Moldova. Organizatorii programului au colaborare strânsă cu cei de le Cannes, pentru a aduce anual acest program la Festival, cu o taxă de participare mai mică. „Avantajul prezentării filmelor într-un program, este foarte mare, în primul rând ca și vizibilitate”, accentuează Dumitru Grosei, care-și dorește prin intermediul acestui eveniment să 
mai diversifice și dinamizeze agenda evenimentelor cinematografice din Chișinău.

Invitați speciali ai evenimentului sunt regizorul filmului „Puzzled” Tudor Botezatu (Iași, România), Dumitru Grosei, regizorul filmului „Ecouri” și regizoarea filmului „N-ai fost acolo”, Agatha Ioana Paltinel (Iași, România).

Evenimentul va fi moderat de fotograful Nicolae Pojoga, iar ghidul în ale cinematografiei va fi criticul Larisa Turea, cea care semnează pentru ziarul TIMPUL mai mult de cinci ani cronici din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. „Am invitat-o să facă un studiu critic al alcestor filme, pentru că D-ei cunoaște bine aceste filme, le-a văzut deja la Cannes, în mai, și este persoana cea mai în măsură să vorbească despre aceste filme, la modul critic”, explică Dumitru Grosei.

Evenimentul va avea loc pe 14 noiembrie, în incinta fostei săli de cinema a Uniunii Cineaștilor din Moldova (str. M. Eminescu 50, et.3). Intrarea va fi intrare liberă, iar programul include o selecție de 10 scurtmetraje. 

PROGRAM:

17:00-17:30 – cvartetul PRESTIGE (Chișinău);
18:00 – proiecția filmelor:
1. ECOURI (18’) – r. Dumitru Grosei
2. OMULAND (15’) – r. Matei Branea
3. VERIGHETA (9’) – r. Gabriel Achim
4. N-AI FOST ACOLO (15’) – r. Ioana Agatha Păltinel
5. LAG (3’) – r. Anton Groves & Bogdan Orcula
6. BLUE SPRING (15’) – r. Andreea Borțun
7. DUMNEAVOASTRĂ, TU (15’) – r. Bogdan Olteanu
8. PUZZLED (8‘) – r. Tudor Botezatu
9. CRISTIAN (6‘) – r. Doina Rusti
10. IN THE HOUSE (12’) – r. Aana Maria Comănescu

Evenimentul este organizat de „Alternative Cinema”, cu susținerea Centrului Național de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a lui Pasha Parfeni, Faina Lumina, ICR și CNC (România).

Timpul.md (A.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *