Cultură

De la clădire confiscată de comunişti, la librărie cu 10.000 de volume

În prezent, sunt aproximativ 10.000 de volume în Librăria Cărtureşti Carusel, dar este de aşteptat ca numărul acestora să crească. În spaţiul multimedia de la subsol, publicul va putea găsi circa 5.000 de albume şi filme, după cum au declarat reprezentanţii Cărtureşti pentru MEDIAFAX.

Prima "călătorie" în "Caruselul luminii" – cum a fost supranumit spaţiul noii librării – va fi marcată joi, de la ora 20.00, printr-un concert al trupei Silent Strike şi prin proiecţii video create de Dan Basu.

Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială.

Acest edificiu din secolul al XIX-lea este un monument istoric de interes local, potrivit Listei monumentelor istorice din România. Imobilul a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar, în perioada comunistă, a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni.

Miercuri seară a avut loc o recepţie la Librăria Cărtureşti Carusel, la care au participat atât oameni de afaceri şi politicieni, cât şi persoane din industria cărţii.

În timpul acestui eveniment, Jean Chrissoveloni, proprietarul actual al clădirii, a prezentat, pe scurt, istoria acestui edificiu.

"Mulţumesc din toată inima că aţi venit aici să împărtăşiţi cu noi această mare bucurie. Bucuria de a vedea această clădire, care a fost cumpărată de străbunicul meu la o licitaţie (…), în 1903. Şi, din 1903, am reuşit s-o ţinem în familie. Sunt a patra generaţie. (…) Sper că clădirea va continua (să rămână) în familie pentru mulţi ani. Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca să putem să revendicăm clădirea. După ce o revendici, fiindcă ţi-o dă într-o stare penibilă, trebuie să găseşti cum poţi să introduci această clădire în circuitul de afaceri, pentru a putea să continue să contribuie la economia ţări, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că clientul poate să ducă şi el treaba până la sfârştit, fiindcă şi el are de investit destul de mult în acestă clădire", a spus Jean Chrissoveloni la recepţia de miercuri, menţionând că această clădire a fost revendicată în 2007, iar primul client a apărut în 2010, însă după trei ani nu a putut continua afacerea şi aşa s-a ajuns la colaborarea cu reprezentanţii Cărtureşti.

Despre costurile investiţiei, Jean Chrissoveloni a spus că sunt "destul de dureroase", însă nu a oferit detalii suplimentare.

"Sper că această clădire va continua să dea un folos străzii, economiei şi tuturor dintre dumneavoastră care iubiţi cartea", a mai spus proprietarul clădirii-monument din Centrul vechi al Bucureştiului.

La rândul său, Nicoleta Iordan, unul dintre fondatorii Cărtureşti, a precizat că de multe ori li s-a atras atenţia că o investiţie într-o librărie în aceaste vremuri este "o nebunie".

"Cu siguranţă e un strop de nebunie. Este cea mai mare investiţie făcută de noi, după Cărtureşti Verona", a spus Nicoleta Iordan.

Nici aceasta nu a oferit detalii despre investiţia financiară, deşi a precizat că este importantă, menţionând, în schimb, că "investiţia umană" este mult "mai grăitoare".

"E un proiect care a debutat acum 14 luni, când am văzut prima dată spaţiul şi nu am putut să ne refuzăm bucuria de a face o librărie aici", a declarat Nicoleta Iordan, adăugând că crearea Librăriei Cărtureşti Carusel a însemnat sute de ore doar de discuţii şi decizii pentru definirea temei de proiectare.

"Am adunat, în 14 luni, peste 20.000 de ore de muncă, au fost cam 75 de oameni, doar în interiorul Cărtureşti, care au lucrat în diverse etape ale acestui proiect", a mai spus aceasta.

Şerban Radu, fondator al Cărtureşti, a spus la recepţia care a avut loc miercuri să se gândesc, adesea, cum le-ar plăcea să arate oraşul în care locuiesc şi cum pot contribui la realizarea acestei idei.

"Noi obişnuim, din când în când, să închidem ochii să ne gândim cum ne-ar plăcea să fie oraşul în care stăm, cum ne-ar plăcea să fie oraşul ideal, fără niciun fel de reţineri, fără gândul că Bucureştiul ar trebui să fie un oraş de mâna a doua sau că n-avem bani. Asta am făcut acum 14 ani şi continuăm s-o facem. Să învăţăm din fiecare experienţă să o facem din ce în ce mai bine", a declarat Şerban Radu.

Prezent la eveniment, Robert Maxim, consultant în management al Cărtureşti, a precizat că adevărata călătorie a Cărtureşti Carusel de abia de acum încolo începe, deschiderea librăriei nefiind o "destinaţie", ci "un început".

"Sunt multe, multe lucruri în spate care fac ca un brand, cum e Cărtureştiul, un astfel de loc, să fie frumos. Frumuseţea exterioară este, de fapt, rezultatul frumuseţii interioare, iar ceea ce eu am văzut în Cărtureşti şi continuu să văd este multă frumuseţe interioară, apropo de echipe, şi de dăruire, şi de pasiune. Pentru mine, însă, acest moment este doar un punct de debut. Ceea ce vedeţi aici e doar 10%, mai avem 90% de făcut în faţă. Pentru mine, deschiderea librăriei nu este o destinaţie, e doar un început", a declarat Robert Maxim.

Pentru ca librăria să arate în forma actuală s-a ţinut cont de arhitectura existentă, după cum a explicat Adrian Cancer, reprezentant al biroului de arhitectură Square One, care s-a ocupat de reabilitarea clădirii.

"Practic, conceptul ţine cont de arhitectura existentă şi de vedeta absolută a unui spaţiu de retail, adică produsul. El este, practic, o adaptare a spaţiului existent. Noi am luat elementele structurale şi am creat un element arhitectural, două nivele suplimentare, în jurul elementelelor arhitecturale existente. Au fost circa 12 concepte numai ale noastre, ca să reuşim să avansăm în ceea ce se cheamă implementarea, execuţia acestor elemente", a declarat arhitectul Adrian Cancer.

Acesta a menţionat că nimic nu a fost cumpărat, totul a fost manufacturat, fiind vorba despre o execuţie "100% românească".

"Absolut tot ce vedeţi aici este manufacturat, nu este nimic cumpărat. Totul este făcut, proiectat – de la nivel de concept până la execuţie, implementare – în atelierele cu care lucrăm. Nu am achiziţionat nimic. Este un brand 100% românesc şi este o execuţie 100% românească", a declarat Adrian Cancer.

Librăria Cărtureşti Carusel este un spaţiu cultural prietenos, în care pasionaţii de literatură pot găsi volume dintre cele mai diverse domenii, unde poate fi admirată arta contemporană şi chiar se poate pierde timpul printre cărţi sau la bistroul de la ultimul etaj.

Cărtureşti este un "concept store" care funcţionează ca o librărie şi ca agent cultural. Prima librărie din reţeaua Cărtureşti a fost lansată la sfârşitul anului 2000. În prezent, reţeaua Cărtureşti numără 16 librării-concept cu acelaşi nume, în Bucureşti şi în alte oraşe din România.

Cărtureşti lucrează cu peste 300 de furnizori din ţară şi din străinătate, oferind peste 15.000 de cărţi diferite, 5.000 de albume muzicale, 1.500 de albume de artă, 500 de filme şi 400 de sortimente de ceaiuri. De asemenea, Cărtureşti găzduieşte anual peste 300 de evenimente culturale. În librăriile Cărtureşti au avut loc întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi artişti din lume, printre care Mario Vargas Llosa, Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe şi Frederic Beigbeder, potrivit site-ului reţelei de librării.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *