ActualitateEconomie

de la semnificația sacră a sângelui lui Hristos, în creștinism, la interzicere totală pentru musulmani

Vinul se bucură de o tradiție veche, extinzându-se pe parcursul a peste 6.000 de ani. Conform unui studiu publicat de Academia Americană de Ştiinţe (PNAS), istoria producției de vin datează de acum 8.000 de ani, bazându-se pe analizele efectuate pe resturi găsite în recipientele de ceramică neolitice din Georgia, la poalele Munților Caucaz.
De-a lungul timpului, producția de vin a cunoscut evoluții notabile, cu îmbunătățiri semnificative în metodele de fabricație și aspectele economice. Industria vinului a avut, de asemenea, un impact profund asupra multor civilizații, în special în contextul dezvoltării agriculturii. În același timp, vinul nu este valoros doar pentru gustul său, ci și pentru semnificațiile profunde pe care le poartă. Întorsătura elegantă a trunchiului de viță de vie simbolizează perfect puterea și adaptabilitatea spiritului uman. Un număr semnificativ de scrieri biblice fac referire la utilizarea vinului în primele timpuri ale creștinismului și iudaismului. De exemplu, Cina cea de Taină exemplifică în mod deosebit semnificația vinului în creștinism, deoarece acesta s-a transformat într-o metaforă pentru sângele lui Hristos. Această trăsătură a fost transmisă creștinismului modern.

Vinul a fost una dintre cele mai importante băuturi din Sfânta Scriptură. De fapt, doar trei băuturi sunt menționate în întreaga Biblie: apă, lapte și vin. Motivul pentru care în creștinism vinul reprezintă sângele lui Hristos și pentru musulmani este interzis În creștinism, vinul este folosit pentru că este expresia sacrificiului morții: Iisus a sângerat pe cruce, vărsându-și sângele, pentru toți cei care vor crede în El. Originea acestei expresii datează din Legea mozaică, în care preotul trebuia să ofere o jertfă – cel puțin o dată pe an – pentru a ispăși păcatele poporului. „Potrivit Legii, aproape totul este curăţit cu sânge, iar fără vărsare de sânge nu este iertare” (Evrei 9:22).

Cina cea de Taină are o semnificaţie aparte. În cadrul său, folosind pâinea şi vinul, Mântuitorul le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit pentru păcatele omenirii. „Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. Şi vă spun vouă că nu voi mai bea de acum din acest rod al viţei până în ziua aceea când îl voi bea cu voi, nou, întru împărăţia Tatălui Meu” (Matei 26:26-29). Pentru musulmani, nu doar vinul, ci orice fel de alcool este interzis, deoarece induce o pierdere a autocontrolului. În tradiția sunnită, „alcoolul este mama tuturor viciilor și este cel mai rușinos viciu” (Sounan Ibn-Majah, Hadith 3371). Potrivit Coranului, el este un dușman al societății: „Băuturile alcoolice, jocurile de noroc, altarele idolilor și jocurile de noroc nu sunt decât lucrarea murdară a Satanei; țineți-vă departe de ele pentru ca voi să prosperați” (Coran 5, 90-91). Halal este termenul coranic care înseamnă „permis”, „legal” din punct de vedere religios. Acest termen este opus celui de haram care înseamnă „interzis”, „nepermis” sau „ilegal”. Așadar, alcoolul este haram, scrie omofon.com.      

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *