CSI / RusiaInternațional

De luni de zile, SUA comunică și avertizează în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare

De luni de zile, Guvernul american comunică direct şi în privat cu Moscova pentru a alerta regimul lui Putin asupra ”gravelor consecinţe” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie The Washington Post în ediţia sa de vineri, 23 septembrie, potrivit EFE și Agerpres.

Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt ”în mod deliberat neclare” tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american, notează publicaţia, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului.

Miercuri, 21 septembrie, Vladimir Putin a fluturat ”armele viitorului” pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear ”fără egal” care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală.

„Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive iar, în unele componente, acestea sunt mai moderne decât cele deţinute de ţările NATO”, a afirmat Putin miercuri în discursul său televizat către naţiune în care a anunţat mobilizarea ”parţială” pentru a trimite noi forţe în Ucraina.

Preşedintele Rusie, care în urmă cu patru ani a prezentat lumii o nouă armă hipersonică capabilă să eludeze scutul antirachetă al SUA şi să ajungă în orice punct de pe glob, a adăugat că Moscova nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra ţara şi poporul, relatează sursa citată.

„Aceasta nu este o cacealma”, a ţinut să sublinieze Putin, care a plasat în alertă forţele de descurajare nucleară ale Rusiei încă din primele zile ale ”operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Kremlinul războiul său în Ucraina, declanşat la 24 februarie 2022.

Întotdeauna, Kremlinul a pledat pentru o paritate nucleară cu SUA prin triada sa – submarine atomice, rachete intercontinentale şi aviaţie strategică – dar în ultimii ani se laudă cu un ”super-armament” fără analogii în lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *