Finanţe

De vorbă cu oamenii de la piață: „Avem prețuri europene într-o țară sovietică”

Olimpiada, Chișinău
„Pentru mine chiar și produsele mai ieftine sunt scumpe. Azi mi-am cumpărat niște oase de porc, practic fără carne. Nu mă ajunge buzunarul de ceva mai bun. De Crăciun, pe stil vechi, vreau să le fierb și poate o să fac și niște sarmale. Cam asta e ceea ce o să avem cu soțul pe masă, dar mai mult nici nu ne trebuie. Mulțumim Domnului măcar pentru atât! Copiii sunt plecați peste hotare și noi vom fi singuri. Asta-i viața și trebuie să mergem înainte, chiar dacă uneori este foarte greu”.

Nicolae, Chișinău
„Avem prețuri europene într-o țară sovietică. Eu sărbătoresc și pe stil nou și pe cel vechi. O viață am și nu vreau s-o petrec numai muncind”.

Valentina, comuna Bubuieci



„Nu pot să înțeleg de ce înainte de sărbători totul așa-i de scump! Prețurile tot cresc și cresc, dar pensiile și salariile rămân pe loc. Eu înconjor toată piața și cumpăr de acolo de unde-i mai ieftin. Măcar acum să-mi procur ceva mai gustos, dacă tot anul mâncăm ce dă Dumnezeu. Vreau niște pește, niște cașcaval și o siliodkă (n.red. scrumbie). Am 2 copii, dar ei caută ca eu să-i ajut. Crăciunul îl sărbătoresc doar pe stil vechi. Așa a fost toată viața, așa și va rămâne. Când se va schimba la toți, poate oi trece și eu la moda asta modernă. Iată Anul Nou se poate de întâmpinat și pe nou, și pe vechi”.

Alexandra, Chișinău
„Carnea îi mai ieftină decât anul trecut, în rest totul e mai scump cu mult. N-avem de ales, trebuie să cumpărăm și la așa prețuri, ca să avem ce pune pe masă, atunci când vor veni oaspeți. Crăciunul îl sărbătorim numai pe 7 ianuarie pentru că e și ziua de naștere a soțului – așa ne-am deprins. Pe masă o să avem de toate: carne prăjită, carne coaptă, găină umplută, salamuri etc. Nouă moldovenilor tare ne mai place carnea, de aceea am venit la piață să cumpăr mai multă și de porc, și de vită, și de pasăre. Ca să nu fie mare șocul financiar, am început să cumpăr produse cu mai multe săptămâni înainte. Pentru Revelion și Crăciun am cheltuit peste 2000 de lei, ca să fim și noi în rând cu lumea”.

Valeriu, Anenii Noi
„Prețurile au crescut din cauza cursului valutar. De aceea eu am venit să cumpăr numai aceea pentru ce mă ajunge buzunarul: ouă, niște carne și portocale”. „Crăciunul în sărbătoresc pe rit vechi, iar Anul Nou, ca toată lumea…”

Eugenia, orașul Cricova



„Totul este scump. De sărbători prețurile cresc ca ciupercile după ploaie. Am venit să cumpăr de toate câte oleacă. Sărbătoresc Crăciunul și pe stil nou, și pe cel vechi. Gătim de toate: și gălușcă, și chiftică (n.red. piftie), și carne în cuptor etc. Anul Nou îl întâmpin pe 31 decembrie. Am cinci copii, dar ei nu mă pot ajuta, pentru că tot au familii. Ca să pot să-mi cumpăr ceva strâng din pensie tot anul. Am 1000 de lei pe lună, poate s-a mai ridica oleacă în 2016! Eu dacă așa primi 2000 de lei, aș fi cea mai mulțumită. Acum sunt recunoscătoare Domnului că ne-au dat de la primărie 180 de lei compensație de sărbători. Cea mai scumpă mi se pare carnea de porc, de aceea nici nu mă uit în direcția ei ca să nu-mi fie poftă. Deja vom sărbători cu ce avem… Vreau doar să fie pace pe pământ”! 

Galina, satul Pârâta
„Avem noroc că mai creștem pe lângă casă găini, porci, vite și nu trebuie să cumpărăm totul. Când mă uit la prețurile din piață, ți se învârte capul. Așa-i de scump totul, parcă trăim în Europa. Ei uită că salariile nu se schimbă deloc. Am venit cu 1000 de lei și mă duc acasă cu torba practic goală și fără bani. Dacă n-ar fi venit copiii acasă de sărbători, nu mai făceam așa cumpărături. Așa trăim noi moldovenii, lucrăm tot anul pentru ca să avem ceva pe masă de Crăciun și de Anul Nou. Of, of, of…”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *