Ucraina

Decis! Biserica Ortodoxă a Ucrainei a trecut complet la noul calendar

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol – n.r.) a decis, miercuri, trecerea la noul calendar, potrivit redacției ucrainene a postului BBC.

„Biserica Ortodoxă a Ucrainei – cea mai populară organizație religioasă din țară – a aprobat, astăzi (24 mai – n.r.), trecerea completă la noul calendar” – se arată în mesaj.

Astfel, de la 1 septembrie 2023 (începutul anului bisericesc – n.r.), majoritatea creștinilor ucraineni vor ține sărbătorile religioase conform calendarului gregorian. Crăciunul, de exemplu, va fi sărbătorit pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, iar Sfântul Nicolae – pe 6 decembrie, în loc de 19 decembrie, în timp ce Boboteaza va fi sărbătorită pe 6 ianuarie, în loc de 18 ianuarie.

Data sărbătoririi Paștelui și a altor sărbători nu se va schimba. Anterior, Biserica Greco-Catolică din Ucraina, de asemenea, a anunțat că a decis să treacă la noul calendar, informează Agenția de presă UKRINFORM, citată de Rador.

În octombrie 2018, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhatul Moscovei.

În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat ruperea relațiilor cu Patriarhatul Constantinopolului, amintește Agerpres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *