Social

DECIS! Din 1 iulie, călătoria cu transportul public în Capitală va costa 6 lei

Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat va renunța la contestația depusă în instanță, dacă Consiliul Municipal Chișinău (CMC), prin decizie, va aproba majorarea tarifelor la transportul public și nu primarul capitalei, căruia i s-a atribuit această împuternicire, a declarat Ion Ciumac, șeful Oficiului din cadrul Guvernului. Totodată, Ciumac a mai menționat că decizia aparține municipalității dacă va fi sau nu majorat prețul la o deplasare cu transportul public de la 1 iulie, în condițiile în care dispoziția primarului de triplare a costului la biletul la călătorie se află la examinare pe masa instanței și nu este o hotărâre definitivă sau de suspendare.

„Am participat și eu în calitate de vicepreședinte la Comisia Situații Excepționale din municipiul Chișinău. Am comunicat și domnului primar al capitalei și secretarului general că pentru a renunța la acțiunea din instanța de judecată, ar corect ca Consiliul Municipal să se conformeze cadrului legal și să stabilească tarifele prin decizia CMC, dar a nu-și delega atribuțiile sau a împuternici primarul să stabilească acest tarife, este o prerogativă a Consiliului Municipal și nu poate fi atribuită primarului”, a punctat Ciumac.

Fiind întrebat dacă de mâine, 1 iulie, cetățenii vor achita prețul majorat de 6 lei pentru călătoria cu transportul public în condițiile în care decizia se află la examinare pe masa instanței și nu este o sentință definitivă sau de suspendare a acțiunii hotărârii, reprezentantul Executivului în teritoriu a precizat că „rămâne la discreția Primăriei”.

„Rămâne la discreția Primăriei, pentru că, conform informației de la Curtea de Apel Chișinău, aceste cereri care au fost înaintate de către Oficiul Teritorial a fost declinată competența și au fost trimise Judecătoriei Rîșcani, dar totodată și Judecătoria Rîșcani și-a declinat competența în privința acestor cereri și urmează Curtea Supremă de Justiție pentru soluționarea acestor chestiuni.

La momentul de față nu este un act al instanței de judecată are să suspende actele administrative care fost contestate. Dar, totodată, Primăria cunoaște despre cererile de chemare în judecată și s-a conformat parțial. Asăzi, la ora 10:30, Primăria a plasat oarecare acte suplimentare. Specialiștii urmează să le verifice, dacă acestea reprezintă rapoarte de expertiză juridică și anticorupție, dar ceea ce ține de emiterea unui act administrativ de CMC este de bază și, respectiv, urmează să se conformeze.

Din câte cunosc, va fi convocată o ședință a Consiliului Municipal Chișinău la data de 7 iulie. Și dacă va fi inclusă pe ordinea de zi și dacă va aproba aceste tarife prin CMC, atunci Oficiul Teritorial își va retrage cererea de chemare în judecată”, a explicat funcționarul.

Vă amintim că, Comisia Situații Excepționale (CSE) Chișinău a audiat, în ședința de miercuri, 29 iunie, raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, CSE a constat că situația în domeniu este gravă și a anunțat că CSE a solicitat Guvernului să renunțe la contestația depusă în instanța de judecată împotriva deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) privind majorarea tarifelor în transportul public din capitală.

Asta după ce, la 27 iunie, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea și anularea Deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifului la transportul public municipal.

De la 1 iulie, în Chișinău călătoria cu troleibuzul, autobuzul și microbuzul va fi de 6 lei, iar către satele, comunele și orașele din componența municipiului Chișinău, deplasarea va fi mai scumpă cu 40 de bani per kilometru, în funcție de trasee și kilometraj.

Potrivit municipalității, în urma acestei decizii, „în premieră”: 200 de mii de pensionari vor călători gratuit, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Sursa: Replicamedia.md

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


comentarii

 1. Vreau sa fiu inteles că ceea ce face Ivan Ceban e spre binele urbei. E denigrat doar de oponenții acestuia.Mă bucur că acum viteza transportului public, aminteste de cea a socialismului dezvoltat . Atunci pînă în centru ajungeam în 10-15 minute. Dar cu Timpul ambuteiajele au crescut. Au foat invadate trotuarele. Uneori nici nu stiu laa ce te poti astepta mergand pe ele. Păcat că primăria nu acordă presei facilitatile prevăzute în LEGEA PRESEI, art 20, punctul J.

  1. ”…aminteste de cea a socialismului dezvoltat ” ?
   Bă, nene, câți ani ai ? Știi ce troleuri erau atunci ? Cum se atârna lumea și în spate ca să reușească ?
   Compară troleurile, autobusele de azi cu acelea.
   Privitor, la Ivan Cia_Iban, lasă moale. Face tot ca să denigreze PAS. Se vrea băiatul la putere cu Dondon !

 2. Daaaa, in socialismul dezvoltat era totul super. Sa nu uitam ca painea costa cateva copeici si multi cetateni traiau lejer, pe banii statului, in lagare de concentrare sau puscarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.