Economie

Decizia OPEC: Un puternic senator american amenință că va bloca toate vânzările de arme către Arabia Saudită

Puternicul șef al Comisiei pentru relații externe a Senatului american a amenințat luni că va bloca orice viitoare vânzări de arme către Arabia Saudită, pe care a acuzat-o că face jocul Kremlinului prin reducerea producției de petrol, scrie AFP.

“Trebuie să denunț recenta decizie a guvernului Arabiei Saudite de a contribui la susținerea războiului lui Putin (în Ucraina, n.r.) prin intermediul cartelului Opec”, a declarat senatorul american Bob Menendez într-un comunicat.

Alianța include cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), inclusiv Emiratele, conduse de Arabia Saudită, și alte zece țări conduse de Moscova.

În cadrul unei reuniuni de miercurea trecută, acest grup a decis să își reducă drastic producția de țiței, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Prin refuzul de a deschide piața petrolului, în ciuda numeroaselor apeluri din partea Occidentului, OPEC a fost acuzată de Statele Unite că ajută Moscova, care are interesul de a susține prețurile pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

În replică, senatorul democrat Bob Menendez a cerut SUA să înghețe imediat “toate aspectele cooperării noastre cu Arabia Saudită, inclusiv orice vânzare de arme”.

“În calitate de șef al Comisiei pentru relații externe a Senatului, nu voi permite nicio cooperare cu Riadul până când regatul nu-și va reevalua poziția privind războiul din Ucraina. Ajunge”, a anunțat el.

Reducerea majoră de la Opec+ este, de asemenea, o palmă diplomatică pentru Joe Biden.

Președintele american s-a aflat în iulie la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru o vizită oficială în cadrul căreia a schimbat un salut cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în ciuda criticilor din partea activiștilor pentru drepturile omului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *