Actualitate

Decizie CEDO în cazul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălți. Guvernul, obligat să le achite victimelor prejudicii de 80.000 de euro

Trei femei, rezidente ale Internatului Psihoneurologic din Bălţi, vor primi despăgubiri de 80.000 de euro pentru că au fost impuse să avorteze de către unul din medicii care le-a violat în repetate rânduri. Decizia a fost luată marţi, 22 noiembrie, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, transmite Anticoruptie.md.

Instanţa europeană a constatat:

– violarea Articolului 3, sub aspect material, interdicția unui tratament inuman sau degradant, în ceea ce privește protecție legală inadecvată a integrității psihice a femeilor cu dizabilități intelectuale, avorturi forțate ale reclamantelor, contracepția impusă;

– violarea Articolului 3, sub aspect procedural, obligația de a realiza o investigație eficientă în ceea ce privește cele trei reclamante.

CEDO a constatat că autoritățile moldoveneşti au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului re-deschiderii procedurilor de 4 ori, urmare a plângerilor acestora. Investigația nu a ținut cont de vulnerabilitatea lor ca femei cu dizabilitate intelectuală expusă abuzului sexual în context instituțional. Curtea Europeană a constatat că legislația penală a Republicii Moldova nu prevede protecție efectivă împotriva unor atare intervenții medicale invazive,realizate fără consimțământul pacientelor

Decizia de marţi a CEDO este o consecinţă a violurilor repetate a beneficiarelor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi pe parcursul mai multor ani.

Medicul care a violat cel puțin 16 paciente ale Internatului Psihoneurologic din Bălți, Stanislav Florea, a fost condamnat irevocabil, în 2019, la 15 ani de închisoare. Potrivit sentinței, Florea va trebui să achite victimelor despăgubiri între 50 și 80 de mii de lei.

Fărădelegile comise de medicul Florea la instituția unde lucra, au fost depistate în februarie 2013, când o pacientă a reușit să sune la poliție și să reclame că a fost violată. Expertizele au confirmat violul. Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală, iar oamenii legii au identificat încă 15 victime care au fost violate de Florea. Unele dintre ele au rămas însărcinate, iar abuzatorul le-a impus să avorteze.

Femeile au povestit în instanță despre umilințele la care au fost supuse de Florea, cum au fost bătute dacă refuzau să întrețină cu el raporturi sexuale, cum au fost amenințate să nu vorbească despre cele întâmplate.

Stanislav Florea a pledat nevinovat. El a declarat în instanță că este impotent și nu putea să întrețină relații sexuale.

În 2016, Judecătoria Bălți l-a condamnat pe Stanislav Florea la 13 ani de închisoare. Medicul a fost însă lăsat în libertate până la  decizia instanței de apel. În martie 2019, Curtea de Apel Bălți i-a mărit lui Florea cu doi ani termenul de detenție și a dispus ca victimelor să le fie alocate despăgubiri morale. Învinuitul a fost încătușat în sala de judecată și dus în penitenciar. 

Stanislav Florea a lucrat, timp de 27 de ani, în Internatul Psihoneurologic din Bălți și a demisionat când pe numele său a fost pornită urmărirea penală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *