Internațional

Declarație comună a liderilor lumii, la G20: Cer ”retragerea completă și necondiționată” a trupelor ruse din Ucraina

Liderii lumii au lansat o declarație comună la summit-ul G20, în care condamnă agresiunea și cer ”retragerea completă și necondiționată” a trupelor ruse din Ucraina. Conform BBC, declarația este semnată de ”majoritatea” statelor membre ale grupului celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii și subliniază că războiul exacerbează slăbiciunile economiei globale.

În documentul comun se menționează că membrii G20 și-au declarat pozițiile naționale care includ o rezoluție ONU ce „deplânge în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cere retragerea sa completă și necondiționată de pe teritoriul Ucrainei”.

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și exacerbează slăbiciunile din economia globală – creșterea inflației, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, creșterea insecurității energetice și alimentare și creșterea riscurilor pentru stabilitatea financiară”, se arată în declarație.

De asemenea, membrii G20 arată, în declarația comună, nevoia ca băncile centrale să rămână independente pentru a putea lua măsuri împotriva inflației.

„Au existat și alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, se mai arată în comunicatul transmis după summit. Nu este clar dacă această declarație oficială a fost acceptată de toți membrii, dar, întrucât Rusia este membră a G20, pare puțin probabil. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care conduce delegația țării sale în absența liderului rus Vladimir Putin, a denunțat încercarea de a condamna Rusia ca o politizare din partea Occidentului, spunând că Moscova a înaintat un punct de vedere alternativ.

Tot la Summitul G20, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis prin videoconferință că a venit vremea să se pună capăt războiul Rusiei în țara sa și a prezentat un plan de încetare a ostilităților cu 10 condiții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *