Politică

Declarație comună: România, Franţa și Regatul Țărilor de Jos și-au reafirmat susținerea pentru Republica Moldova și Ucraina

Trei țări membre NATO și-au reafirmat susținerea pentru Republica Moldova și Ucraina, precum și cooperarea cu acestea în contextul agresiunii rusești. Este vorba despre România, Franța și Regatul Țărilor de Jos. O Declarație în acest sens a fost semnată vineri, de miniştrii de Externe ai celor trei ţări, Bogdan Aurescu, Catherine Colonna şi Wopke Hoekstra.

„România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung”, se precizează în documentul semnat, scrie Agerpres și Deschide.md.

Potrivit sursei, cele trei țări se angajează să extindă şi să aprofundeze relaţiile diplomatice, să consolideze capacităţile de a confrunta ameninţările prezente şi viitoare la securitatea şi valorile pe care le împărtăşesc.

„Această declaraţie de la Bucureşti marchează ambiţia noastră de a avansa în parteneriatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă, dezvoltarea sustenabilă şi alte teme relevante, de interes comun în contextul UE sau în context multilateral”, se arată în text.

În Declaraţie se menționează şi despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova – iniţiată de România, Franţa şi Germania. Cele trei țări se angajează să combată migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE în acest sens.

Mai mult, potrivit declaraţiei semnate la Bucureşti, Franţa şi Olanda „aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la spaţiul Schengen cât de curând posibil”.

„Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite. România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure”, se mai precizează în declaraţie.

Potrivit documentului, Franţa şi Regatul Țărilor de Jos susţin şi aderarea apropiată a României la OCDE.

Textul semnat la Bucureşti abordează şi dosarul zborului MH17 şi subliniază eforturile de a „stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi, pentru a obţine dreptate pentru victime şi rudele acestora”.

„Salutăm procedurile împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile”, mai arată semnatarii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. NU puneti baze la Olanda. Astia sunt curve ordinare, s-a vazut cu Shengenul. La Olandezi ceea ce conteaza este doar INTERESUL. Istoria lor este plina de asemenea exemple. Sictir Olanda !

    1. Este normal ca Ungaria sa reactioneze asa. Ungaria tanjeste dupa Ungaria Mare de foarte mult timp. Asta din cauza ca Romania si alte tari din jur, dar in special Romania, nu i-a “dat un pumn in gura” atunci cand a fost cazul. Romania a tacut malc de fiecare data si ungurii din acesta cauza si-au luat-o in cap. Putin i-a promis ajutor lui Orban: in petrol ieftin, in gaze ieftine, ii construieste si o centrala nuceleara tot ieftina, plus ca il sprijina sa lupte si contra Romaniei. Numai prostii romani nu vad DELOC tot ce face Ungaria. Va fi prea tarziu cand politicienii romani se vor decide sa face cema impotriva Ungariei.

      1. “Numai prostii romani nu vad DELOC tot ce face Ungaria.” – Ba unii vad, dar noi, romanii, asa am fost mereu educati: lasa de la tine, taci, inghite, bunul dumnezeu asa te invata, sa dai si obrazul celalalt la palmuiala. Si cand chiar nu mai putem indura saracia, ne luam lumea in cap, la capsuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *