Politică

(DECLARAȚIE DUPĂ NEGOCIERILE PLDM-PDM-PL) Alianţa de guvernare va fi făcută cu comuniştii sau cu liberalii

Potrivit lui Lupu, negocierile de marţi seara la fel nu s-au soldat cu rezultate şi a acuzat de acest fapt liberalii. Liderul democraților a precizat că discuțiile vor continua, însă se arată deranjat de faptul că PL nu şi-a revăzut poziția anterioară privind funcţia de şef al statului.

„Rezultatele sunt zero, nimic nu s-a schimbat, lucrurile rămân la aceeaşi fază, continuăm discuţiile şi pe aceeaşi platformă, şi pe platforma care a avut loc astăzi, am invitat toţi actorii. Nu vreau să fiu pe post de papagal şi să comentez declaraţiile cuiva, însă nimeni nu şi-a schimbat poziţia de ieri seara (luni, 12 decembrie – n.r). Este prematur să facem concluzii, de un lucru vreau să vă asigur, nu mai avem timp, nu vom mai tolera să tragem mâţa de coadă, noi avem zile numărate şi trebuie să asigurăm în aceste zile guvernarea, pentru transformările şi modernizarea ţării, pentru implementarea Acordului de asociere cu UE”, a afirmat liderul democrat.

Marian Lupu
a mai dat asigură că săptămâna curentă va avea loc şedinţa Parlamentului şi vor fi alese organele de conducere ale legislativului. „Nu mai putem tolera ca aceste discuţii să dureze două-trei luni, nici săptămâni. Indiferent de anumite speculaţii, ţinând cont de faptul că batem pasul pe loc, noi vom face tot posibilul şi săptămâna aceasta trebuie să aibă loc şedinţa Parlamentului”, a declarat şeful PDM.

Referindu-se la dialogul început marţi cu comuniştii , Lupu le-a apreciat drept constructive şi a precizat că nu este supărat pe jignirile care i le-a adus anterior în public liderul PCRM, Vladimir Voronin, acest lucru fiind caracteristic pentru „un politician responsabil.

Marian Lupu a calificat intenţia decanului de vârstă al deputaţilor socialişti, Eduard Smirnov, de a convoca joi, 15 ianuarie, şedinţa Parlamentului, drept o acţiune iresponsabilă şi ilegală. „Smirnov a început cu stângul chiar din prima şedinţă. El este un simplu deputat şi nu are astfel de atribuţii. Este o încălcare a Regulamentului Parlamentului”, a conchis preşedintele PDM.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, susține că liberalii nu mai au ce să cedeze, pentru că au cedat deja tot, chiar şi ceea ce ţine de revizuirea statutului de neutralitate.

Mihai Ghimpu a confirmat că şi de această dată negocierile s-au soldat fără niciun rezultat şi i-a acuzat de acest lucru pe liderii PDM şi PLDM. „Ei nu merg cu picioarele pe pământ şi de aceea nu avem rezultate. Noi insistăm că funcţia de procuror general să fie atribuită unui cetăţean străin, căci dacă noi nu putem face faţă luptei cu corupţia, atunci să vină cineva din exterior să ne ajute. Noi insistăm pe depolitizarea instituţiilor de forţă”, a argumentat liderul liberal.

Referindu-se la demararea dialogului PLDM-PDM-PCRM, Ghimpu a opinat că este o încercare a PDM şi PLDM de a împinge Partidul Liberal în opoziţie. „Faptul că au pornit discuţia cu PCRM nu afectează dorinţa noastră de a avea o guvernare democratică. Faptul că ei discută cu PCRM ne îngrijorează, însă nu ne sperie”, a mai adăugat preşedintele liberalilor.

Mihai Ghimpu a calificat drept speculative acuzaţiile aduse de către liderii PDM şi PLDM în adresa sa. „PL nu pretinde nici la o funcţie. Cele trei funcţii principale în stat sunt funcţii politice şi ele trebuie partajate. Însă discuţiile nu au ajuns până la partajarea funcţiilor, deoarece nu a fost găsită o formulă”, a declarat Ghimpu.

Preşedintele PL a comunicat că pentru seara de 14 ianuarie este programată o nouă rundă de negocieri, la care va face act de prezenţă, însă nu este optimist că de această dată negocierile se vor solda cu succes.

Liderul PLDM, Vlad Filat, consideră că lucrurile în procesul de negocieri PLDM-PDM-PL au evoluat şi în final va fi găsit un compromis, în pofida faptului că există multe discuţii în contradictoriu.

Liderul liberal democrat a precizat că negocierile vor continua. „Nu pot să spun că lucrurile sunt în acelaşi loc, sunt discuţii în contradictoriu, ne exprimăm încrederea că vom găsi compromisul necesar. Motivul – partajarea funcţiei de şef de stat, poziţia noastră este fermă, această funcţie nu poate fi partajată. Şeful statului trebuie să fie un echilibru pentru societate, un garant al Constituţiei”, a argumentat preşedintele PLDM.

Referindu-se la demararea discuţiilor cu PCRM, Vlad Filat a spus că acestea sunt necesare. „Noi nu privim aceste discuţii ca nişte negocieri privind crearea majorităţii parlamentare. Îmi pare rău că la aceste discuţii nu a participat şi Partidul Liberal. Dar trebuie să ne gândim că în 2016 trebuie să alegem preşedintele ţării şi trebuie să muncim în acest sens, a mai comunicat Filat.

Liderul PLDM a mai spus că face abstracţie de declaraţiile jignitoare pe care le-a adus anterior preşedintele PCRM Vladimir Voronin în adresa sa şi este nevoit să depăşească unele declaraţii anterioare de ale sale privind PCRM. „Nu suntem intr-o fază să ne jucam cu emoţiile, trebuie să luăm decizii, cei care vor să se joace cu emoţiile, să-şi asume această abordare. Ţara are nevoie de guvernare şi trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să luăm decizii, unele chiar destul de dificile, pentru a asigura procesul de guvernare. Aşa că în timpul care ne-a mai rămas ar trebui să ajungem la un compromis rezonabil”, a conchis Filat.

sursa: ipn.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.