UE / Nato

(DECLARAȚIE) Evaluările NATO arată că avionul militar rus doborât intrase în spațiul aerian al Turciei

‘Noi suntem solidari cu Turcia și sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO’, a subliniat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

El a lansat un apel ‘la calm și la detensionare’ a situației după doborârea unui avion militar rus care, potrivit Ankarei, violase spațiul aerian al Turciei, și a accentuat că inamicul comun (al NATO și al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova trebuie să se ghideze după acest principiu.

Stoltenberg a mai menționat că majoritatea atacurilor efectuate până acum de forțele ruse în Siria au avut loc în zone unde gruparea Statul Islamic nu este prezentă.

Aviația turcă a doborât marți dimineață un bombardier rusesc Suhoi Su-24 care participa la operațiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, în nord-vestul extrem al Siriei, în apropiere de frontiera turcă. Autoritățile de la Ankara susțin că avionul rusesc a intrat în spațiul aerian al Turciei și că au fost emise mai multe avertismente, în timp ce Moscova dezminte categoric această variantă.

Doborârea avionului rus a avut loc în contextul în care Moscova și statele occidentale și-au apropiat pozițiile cu privire la conflictul sirian pentru a-și consolida lupta împotriva grupării Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *