Politică

DECLARAȚIE: Femeile trebuie să se implice mai mult în politică

Discuţia cu cetăţenii a avut loc în cadrul Forumului regional parlamentar „Dialog cu cetăţenii”, care s-a desfăşurat luni, 11 aprilie, la Călăraşi, scrie IPN.

Alina Zotea, deputată liberală, a spus fracţiunea PL este de acord să voteze proiectul de lege privind introducerea cotei de gen. „Ne dorim ca femeile să fie mai insistente, să dorească să se implice mai mult în politică, fiindcă nu poţi să le impui ceva ce nu doresc”, a subliniat parlamentara. Totodată, Alina Zotea a vorbit despre migraţie menţionând că Moldova are circa 1 milion de cetăţeni plecaţi peste hotare, iar 80% dintre migranţi au vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, adică forţa de muncă a ţării. Aceasta a adăugat că remitenţele transmise de migranţi reprezintă o treime din PIB-ul ţării. De asemenea, copiii care au migrat cu părinţii şi apoi revin au cunoştinţe mai ample, cunosc mai multe limbi. Însă un dezavantaj mare este lipsa de personal calificat, de forţă de muncă.

Deputata democrată, Valentina Stratan, a chemat femeile să se implice în activitatea publică şi politică a localităţilor lor aşa cum au făcut şi deputatele actuale fiind încurajate la rândul lor de alte deputate.

Valentina Buliga, şi ea parlamentară democrată, a spus că PDM are 3 femei în funcţia de vicepreşedinte şi este unul dintre partidele care promovează foarte mult femeile. „Îmi doresc ca legea cu cotele să fie susţinută. Din câte cunoaştem această lege va fi susţinută. Conducerea PDM a spus că nu are nicio frică de a promova această lege”, a menționat deputata.

Cât ţine de posibilităţile cetăţenilor de a se adresa către Parlament, oamenii au fost îndemnaţi să meargă la oficiile teritoriale ale legislativului unde să depună sesizările lor. Totodată, cât ţine de violenţa asupra copiilor sau situaţiile periculoase pentru aceştia, deputatele au făcut apel ca cetăţenii să se adreseze către noua avocată a poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *