Actualitate

Declarație la 10TV: „Noi vrem contracararea propagandei rusești. Ea își face de cap în Moldova”.

Primarul Ruslan Vascan al comunei Vatici din raionul Orhei se arată încântat de postul românesc de televiziune. „Avem la Chișinău o televiziune 100% românească. Sarcina cea mai importantă a acesteea este informarea cât mai corectă a oamenilor. Mulți mi-au zis că sunt unionist. Da, eu mi-am făcut studiile în România, dar eu devenism unionist înainte de a trece Prutul”.

Primarul susține că cetățenii Republicii Moldova sunt dezinformați, de aceea sunt sceptici în legătură cu Unirea. „Cunosc ruși care își doresc Unirea cu România, pentru că ei sunt oameni informați. Antiunioniștii din țară sunt oamenii neinformați. Prin urmare, 10TV va asigura informarea corectă. Împreună cu acest post vom lucra la informarea corectă a oamenilor”, a declarat primarul comunei Vatici.

Artenie Petrașcu, reprezentant al „Tinerii Moldovei” povestește despre activitățile tinerilor ce va aduce Unirea. „Felicit oamenii cu un bun început al postului nostru de televiziune. În proiectul „Cunoaște-ți țara!” oamenii au fost receptivi, au participat și au rămas încântați. Un tânăr din Transnistria ne-a zis că îi pare rău că nu cunoaște româna dar o va învăța. A mai zis că România este o țară prosperă și frumoasă”, susține Artenie.

Tânărul relatează și despre caravana „HoraQuest”. „Colegii au fost în peste 600 de sate. Am informat oamenii împărțind pliante, ziare și altele privind Unirea. De asemenea, ei ne-au întâlnit în haine tradiționale românești”, zice Artenie Petrașcu.

În emisiune, prin skype s-a conectat Dumitru din Londra. Bărbatul zice că nu se face diferența între români sau basarabeni. „Lucrez cu Români de peste tot și avem o relație bună. Noi trebuie să fim uniți ca să ne simțim ca acasă printre străini. Trebuie să avem perseverență pentru a ne putea realiza dorințele. Vă urez succes!”

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a declarat că misiunea noului post de televiziune este lucrul cu conștiința oamenilor. „Chiar dacă democrația noastră este cotonogibilă la momentul de față, este permisibilă. Lumea noastră românească de aici și de peste Nistru trebuie să se cunoască mai bine”, se arată încredințat jurnalistul.

În cadrul emisiunii, editorialista ziarului TIMPUL, Marcela Țușcă spune că „avem așteptări pe mai multe planuri. În special pe cel informațional, pentru că avem un război informațional. Noi vrem contracararea propagandei rusești care își face de cap în Moldova. Ne dorim și pe plan psihologic să spargem gheața. Fiecare pas de acest fel va aduce mai aproape Unirea!”.

Dan Nicu, editorialist la TIMPUL.MD spune că „este vorba de un sentiment de împlinire. Sunt unionist care demult și-a dorit un proiect mediatic al nostru. Și iată că acum în sfârșit avem aceasta la dispoziție. Mai e și un sentiment de așteptate „de ceva major”, adică conștiința că acum avem instrumentul de promovare a idee noastre, de convingere a populației. Și acum trebuie să ne implicăm cu toții”, se arată convins editorialistul.

Irina Staver, prezentatoarea de la 10 TV va realiza o emisiune despre tema migrației, care va avea în vizor pe românii noștri plecați peste hotarele țării. „Prețul migrației va fi o emisiune odată pe săptămână în cazul înc are vom avea invitați în studio românii basarabeni reveniți de peste hotare care au pus o afacere pe roate. Vom discuta despre cum s-au descurcat departe de țară și ce au făcut de când au revenit. Este o temă actuală acum și pe viitor. Cu acest fenomen mă întâlnesc în fiecare zi. Una din ideile emisiunii este că se apropie Unirii și noi ne dorim ca asta să se întâmple. Unirea va crește calitatea vieții și oamenii nu vor fi nevoiți să aleagă această cale. 

Sportivul Marcel Roșca, printr-un apel telefonic din Germania, a declarat că și-a continuat activitatea departe de țară. „Mă bucur enorm că a apărut acest proiect. Am emoții acum. Când am venit prima dată în Moldova nu era nici o carte românească, în schimb toți vorbeau limba română. Am căutat să găsim o soluție să dezvoltăm cultura românească în Moldova. Vă felicit, vă doresc mult succes în continuare. 

Un alt reprezentant al diasporei, Iulian Gramaschi, a transmis și el un mesaj pentru 10 TV din Germania. „Este o inițiativă de lăudat, este prima dactă când se face un studio de televiziune cu banii cetățenilor. Asta înseamnă că mai mult se va pleca urechea la problemele oamenilor de rând. Este un proiect aproape de suflet, din moment ce a fost anunțat, am vrut neapărat să îl susțin. Am unmesaj pentru unioniști. Să nu le fie frică! Unionismul reprezintă o cheie pentru Uniunea Europeană și pentru dezvoltarea noastră de mai departe și să înfăptuim Unirea cât mai curând”, a spus unionistul. 

Irina Staver a anunțat că emisiunea va putea fi urmărită într-o zi de sâmbătă și va începe imediat după lansare. Prezentatoarea a mai adăugat că vrea să surprindă modul de trai al protagoniștilor emisiunii pentru a le transmite celor de acasă. „ Le vom afla din mersul emisiunii. Vom avea și responsabili din partea statului care să ne ofere răspunsuri și soluții pentru fenomenul migrației. Autoritățile vizate în problema migrației vor da măștile jos și vom cere obiectivitate și sinceritate. Este o responsabilitate și la nivel de autorități. Pe noi toți ne leagă credința și scopul major: UNIREA”, a precizat prezentatoarea. 

Petru Sârghi din Varșovia, un român basarabean stabilit de patru ani peste hotarele țării a intrat în direct și a salutat noul post de televiziune. „Unirea TV este ca o gură de aer proaspăt pe piața media din Moldova, care este plină cu televiziuni rusești și transmit mesaje false oamenilor din țară. Confortul pe care mi l-am creat aici, cel psihic, îmi dictează să stau în Polonia. O altă cauză sunt lucrurile care nu merg în direcția corectă din Republica Moldova”. 

Tatiana Ciobanu din Italia susține cu toată inima noul proiect lansat pe teritoriu Republicii Moldova. Printr-un apel, reprezentantul diasporei a spus că se află la Roma de 17 ani cu familia. „Muncim pentru a avea în sfârșit o Românie firească. Mesajul meu este să muncim cu toții să avem o realitate românească adevărată”, a spus femeia. 

Silvia Dumitrache din Italia povestește că s-a implicat în mai multe proiecte nu numai în România, ci și în Republica Moldova. „E vorba de familie, de probleme sociale, de salarii și de migrația părinților. Chestiunea aceasta ne afectează pe noi, atât pe copii rămași cât și pe părinți. Suntem o țară ca o familie. Trebuie să fim uniți. Pentru mine este fantastic, pentru toți românii 10TV este o mare dorință împlinită și o Unire care este foarte importantă, mai ales că noi comunicăm în limba română”, mărturisește reprezentanta diasporei.

Declarațiile a fost făcute în cadrul emisiunii de lansare a postului de televiziune 10 TV.

Sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 14:00 a fost lansat un nou produs media pe piața din Republica Moldova. 10 TV va produce conținut sincer și onest pentru a oferi o șansă publicului din RM să audă nu doar opiniile unor grupări de interese politico-financiare.
Prima emisiune a 10 TV este un maraton de opt ore în care personalități din diverse domenii vor transmite mesaje de susținere a noului post TV.
10 TV va colabora cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, difuzând materiale create de UNIREA TV.

TIMPUL.MD
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *