Internațional

(DECLARAȚIE) Lituania poate refuza serviciile concernului rus Gazprom începând cu anul viitor

La sfârşitul acestui an expiră contractul de livrări de gaze semnat cu Gazprom pentru 10 ani. Totodată, la sfârşitul anului 2014, Lituania a finalizat construirea propriului terminal de gaze lichefiate.

Potrivit ministrului, uzina poate furniza gaze pentru toate ţară şi pentru vecinii săi baltici – Letonia şi Estonia, fără să apeleze măcar la un mc de gaz rusesc.

Ministrul lituanian spune că Lituania nu va lua decizii emoţionale şi înainte de a refuză oferta Gazprom va analiză şi ofertele furnizorilor de gaze lichefiate, urmând să aleagă opţiunea cea mai rentabilă.

Anul trecut, Lituania a semnat un contract pe cinci ani cu compania norvegiană Statoil pentru a furniza 540 milioane de metri cubi de gaze lichefiate pe an. Acest volum poate oferi mai mult de jumătate din consumul total de gaze de pe piaţă internă a Lituaniei.

Totodată, la sfârşitul lunii februarie, compania de gaze a Lituaniei, Litgas a semnat un alt acord de livrare a gazelor lichefiate şi cu compania americană Cheniere Energy.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *