CSI / Rusia

(DECLARAȚIE) Putin își caută succesorul

Oligarhul, care deţine cea mai mare companie minieră din ţară, GMK Norilsk Nickel, afirmă că investitorii străini revin treptat în Rusia. "Se observă că situaţia politică s-a stabilizat", afirmă Potanin într-un interviu acordat Bloomberg.

Relaţii reluate

Începând cu 2014, Rusia a fost subiectul unor sancţiuni economice aplicate de Statele Unite şi Uniunea Europeană că urmare a anexării Crimeei şi a amestecului în conflictul din estul Ucrainei.

Coroborată cu prăbuşirea pieţei petrolului, măsură sancţiunilor economice a produs un şoc puternic în economie, ducând la deprecierea rapidă a rublei şi la o explozie a inflaţiei. "Investitorii să aşteptau la un nou val de sancţiuni economice. Cred că acum este momentul să revină în Rusia", susţine Vladimir Potanin, făcând referire şi la recentă vizită în Rusia a şefului diplomaţiei americane, John Kerry.

Averea lui Potanin este estimată la 16,7 miliarde de dolari, acesta deţinând 30% din compania Norilsk Nickel. Firma să nu a fost afectată de sancţiunile economice, valoarea actuală de piaţă fiind de 32,4 miliarde de dolari.

Norilsk Nickel a profitat din plin de şocul declanşat pe piaţă din Rusia, exportând nichelul şi paladiumul contra dolari şi plătind salariile în ţară în ruble.

Poza democratică

Potanin, în vârstă de 54 de ani, face parte din prima generaţie de oligarhi ieşiţi de sub pulpana fostului preşedinte Boris Elţîn. Cu toate acestea, refuză să fie numit oligarh şi spune că nu are nicio influenţă în sfera politică. "Rusia s-a schimbat mult faţă de anii 90, iar acum nimeni nu deţine puterea politică în afară preşedintelui şi a guvernului", afirmă miliardarul rus.

Mentalitate europeană

În opinia miliardarului, Europa şi Statele Unite eşuează în a-l înţelege pe Valdimir Putin, ca şi dinamica relaţiilor lor cu Rusia, prin ignorarea faptului că naţiunea îşi are propriile interese în timp ce dovedeşte o mentalitate europeană. "Suntem prieteni, dar nu suntem elevi trimişi la colţ în clasa. Ceva s-a schimbat radical de când Rusia şi-a manifestat suportul pentru Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001", crede Potanin.

Relaţia să cu Vladimir Putin, după cum o descrie, este una a unui om de afaceri care discuta treburi importante din sectorul minier. Cu toate acestea, cei doi se întâlnesc deseori în timpul meciurilor amicale de hockey.

Cea mai mare provocare pentru Putin este să îşi găsească un succesor mai tânăr care să preia frâiele puterii, admite miliardarul. "Cred în lideri şi în competiţie. Pentru a alege un lider trebuie să ai o competiţie. Nu e insultător să spui că Rusia e a lui Putin, oamenii îl iubesc. Ruşii au iubit mereu liderii puternici", mai spune Vladimir Potanin.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *