Actualitate

(DECLARAȚIE) Transnistria va exista independent de R. Moldova doar dacă zboară pe Lună

„Transnistria va putea trăi în afară Republicii Moldova, doar dacă va zbura pe lună. Deoarece acest lucru nu este realizabil, Transnistria va rămâne în componența Republicii Moldova”, a declarat Gubarev într-un interviu pentru Europa Liberă, potrivit cotidianul.ro care citează independent.md.

Acesta este, însă, de părere că forțele Armatei a 14-a, a Federației Ruse, care staționează de peste 20 de ani în regiunea separatistă Transnistria, cu misiune oficială de „menținere a păcii”, trebuie să rămână în regiune. Mai mult, el spune că acțiunile militarilor ruși în regiune trebuie „să ajungă în manuale”.

„Mandatul forțelor de menținere a păcii este departe de a fi încheiat. După cum știți, operațiunea de menținere a păcii din Transnistria a fost stabilită pe baza unui acord ruso-moldovenesc din 1992. Acțiunile de menținere a păcii sunt concepute pentru a asigura accesul la acordul politic cu privire la soluționarea conflictului. Acest acord va fi în vigoare până la momentul stabilirii unui nou acord. Mai mult decât atât, vreau să spun că acțiunile de menținere a păcii din Transnistria merită incluse în manualele, deoarece de mai bine de 20 de ani acest acord funcționează fără probleme”, a mai spus oficialul rus.

Rusia are aproape 2.000 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din „forţa de menţinere a păcii”, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

În ultimele luni, pe fondul situației tensionate din Ucraina, forțele ruse prezente în Transnistria și-au activizat acțiunile, trezind îngrijorare la Kiev. Autoritățile ucrainene și-au luat măsuri sporite de securitate la granița cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, de teama unei posibile invazii. De asemenea, Kievul a interzis trupelor rusești staționate în stânga Nistrului să mai tranziteze teritoriul ucrainean.

sursa: cortidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *