Justiție

Uniunea Avocaților din R. Moldova solicită SIS să nu încalce drepturile avocaților lui Ilan Șor la exercitarea profesiei

Consiliul Uniunii Avocaților din R. Moldova își exprimă, prin intermediul unui apel public, „profunda îngrijorare” privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în legătură cu includerea avocaților Aureliu Colenco și Iulian Balan în lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor.

„Din informația de care dispunem, înțelegem că avocații Aureliu Colenco și Iulian Balan au fost incluși de către SIS în „Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor”, în vederea aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, inclusiv prin blocarea tranzacțiilor financiare legate de asigurarea exercitării profesiei de avocat, anume ca urmare a desfășurării activității de asistență juridică în exercitarea profesiei”, se menționează în declarația Uniunii Avocaților, transmite Ziarul Național.

Potrivit sursei citate, într-un stat de drept niciun avocat nu trebuie să fie urmărit și supus aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client, chiar dacă acesta este supus sancțiunilor.

„Într-un Stat de Drept, niciun avocat nu trebuie să fie urmărit și supus restricțiilor și supus aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client, chiar dacă acesta este supus sancțiunilor, pentru simpla exprimare a poziției și convingerii juridice profesionale în exercitarea profesiei de avocat. Amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepsește prin lege.

Conform art. 51 din Legea 1260/2002 cu privire la avocatură, în exercitarea profesiei sale, avocatul este independent și se supune numai Legii, Statutului profesiei de avocat și Codului deontologic al avocatului. Avocatul este liber în alegerea poziției sale şi nu este obligat să coordoneze această poziție cu nimeni, în afară de client”, se mai arată în nota consiliului.

Astfel, Consiliul Uniunii Avocaților din R. Moldova cere autorităților, în speță SIS, să nu încalce drepturile avocaților la exercitarea profesiei. De asemenea, solicităm neadmiterea aplicării în privința avocaților a măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, în sensul Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, pentru activități desfășurate în procesul exercitării profesiei de avocat. La fel, solicităm excluderea Cabinetului Avocatului „Colenco Aureliu” și a avocatului Iulian Balan din Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor conform listei din anexa nr. 1 la Dispoziția CSE nr. 45 din 31 octombrie 2022, în vederea aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile prevăzute lapct. 1.3., ca urmare a exercitării profesiei de avocat și a activității de asistență juridică desfășurate în exercitarea profesiei”, se mai arată în declarație.

Anterior, avocatul Aureliu Colenco a declarat că atât el, cât și colegul său Iulian Balan sunt urmăriți de autoritățile R. Moldova doar cu un singur scop, pentru ca ei să înceteze să ofere suport juridic lui Ilan Șor. „În Codul de Procedură penală, dar și în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului este spus că avocații, care își exercită obligațiunile profesionale, nu pot fi asociați cu clienții lor. Noi demonstrăm acest lucru și cerem de la ministrul Justiției, de la CSE, de la SIS, cerem scoaterea noastră din listele CSE, revizuirea acestor liste și încetarea urmăririi noastre. Noi suntem deschiși pentru verificări, cu toate că am fost verificați anterior și se serviciul fiscal și de SIS și alte organe. Nu suntem figuranți ai dosarelor penale, în afară de contractul semnat pentru ajutor juridic. Alte acțiuni nu există în relația cu clientul nostru”, a spus avocatul lui Șor.

Amintim că în data de 17 ianuarie, avocații lui Ilan Șor au anunțat că din cauza presiunilor asupra lor, Ilan Șor a contractat o companie de avocatură din Marea Britanie ca să-i apere interesele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *