Actualitate

(DECLARAȚII) În Republica Moldova drepturile persoanelor în etate sunt încălcate masiv

Dina Ciubotaru, coordonator de proiecte în cadrul organizaţiei „HelpAge International”, a spus că în Republica Moldova drepturile persoanelor în etate sunt încălcate masiv. „Mai mult de o pătrime dintre vârstnici sunt supuşi acţiunilor de violenţă, în special din partea membrilor familiilor. De asemenea, bătrânii sunt discriminaţi din cauza vârstei, din această cauză deseori nu li se acordă ajutorul medical calificat. Este ştiut că majoritatea celor de vârsta a treia se confruntă cu o sărăcie cruntă”; a spus Ciubotaru.

Aliona Creţu, şefa secţiei politici demografice din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, a confirmat situaţia alarmantă în care se află bătrânii din Republica Moldova. „Riscurile sunt foarte mari. Dacă statul nu va interveni cu politici curajoase, nivelul de sărăcie a persoanelor în etate va fi şi mai mare”, a declarat funcţionara.

Ian McFarlane, reprezentant UNFPA în Moldova, consideră că problemele vârstnicilor din Republica Moldova sunt legate de mentalitatea societăţii. „În Moldova persoanele în etate sunt private ca o povară. Autorităţile moldoveneşti nu au fost pregătite să facă faţă problemelor persoanelor de vârsta a treia. De fapt, discriminarea persoanelor de vârsta a treia reprezintă un fenomen global. Cred că autorităţile moldoveneşti trebuie să fie pregătite mai bine pentru a face faţă problemelor celor în vârstă”, a spus McFarlane.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *