Politică

Declarații scandaloase. Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov: „Reintegrarea poate fi doar prin federalizare”. Serebrian: „Nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului”

Șeful adjunct al Biroului de Reintegrare a făcut declarații ireponsabile pentru televiziunea lui Dodon.

Nicolai Țveatcov se arată convins că reintegrarea va fi realizată doar prin federalizare. Cum va arăta acest model: o federalizare aprofundată sau nu, oficialului de la reintegrarea îi este greu să spună la moment. Declarațiile în acest sens, dar și alte aspecte controversate au fost expuse de Țveatcov în cadrul unei emisiuni televizate de la postul afiliat socialiștilor, Primul în Moldova.

„Noi ne-am agățat de acest cuvânt (federalizarea n.r.) ce a luat o conotație negativă, dar cu totul în zadar. Redistribuirea atribuțiilor în țara noastră va avea un caracter oarecum federativ.  Republica Moldova are deja un subiect recunoscut, Autonomia Găgăuză, care a lăsat o amprentă de principii federative în construcția statului Republica Moldova.”

Țveatcov vorbind despre criza din 2003, când a apărut memorandumul Kozak, spune că: „federalizarea nu a fost propunerea Federației Ruse. Acest proiect nu a fost propus de Dmitrii Kozak, a apărut cu un an sau doi înaintea includerii lui în procesul de reglementare. Eu consider că acest termen, măcar și din punct de vedere teoretic, este defăimat în zadar. Dar din nou, noi trăim în Moldova, la noi acest termen a devenit o confirmare a prezenței trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și cei care nu se complac cu această idee o resping.

Mă repet, în procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul cheie. Acesta din punct de vedere teoretic va însemna federalizarea țării. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final, astăzi este complicat să spun.”

Vicepremierul Oleg Serebrian, despre declarațiile adjunctului Biroului pentru reintegrare: „Federalizarea nu este o opțiune. Declarația lui Țveatcov nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului”

Federalizarea Republicii Moldova nu este o opțiune, iar declarațiile șefului adjunct al Biroului pentru reintegrare Nicolae Țveatcov privind federalizarea nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului și nici al Biroului pentru politici de reintegrare, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Federalizarea nu este nici măcar subiect de reflecții teoretice(…). Federalizarea nu este o opțiune, și nu este o opțiune nu de azi, a fost respinsă de societatea moldovenească acum 20 de ani. Într-adevăr au existat câteva proiecte de federalizare și primul a fost încă în 2002, înainte de cunoscutul proiect, cum i se spune „Planul Kozak”, s-a vorbit despre statut special, despre autonomie. (…)

Principiul de soluționare a conflictului transnistrean nu poate să iasă din limitele acelei legi din 2005. Aceasta este „sfânta scriptură” a procesului de reintegrare și acolo nu este vorba în niciun fel, nici măcar nu putem teoretiza despre o federalizare. Asta este poziția noastră la capitolul reîntregire, dar o reîntregire care nu pune sub semnul întrebării funcționalitatea R. Moldova ca stat. Discutăm despre ce se întâmplă în regiunea transnistreană, statutul zonei respective. Un proiect de federalizare ar presupune că punem sub semnul întrebării întreaga arhitectură a R. Moldova. Asta nu vrem în niciun fel. Nu discutăm despre viitorul R. Moldova în procesul de negociere privind statutul regiunii transnistrene”, a explicat Oleg Serebrian la Radio Chișinău.

Timpul amintește că transnistria este o republică separatistă creată de Federația Rusă pentru a opri R. Moldova să adere la UE, sau să se unească cu România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *