Social

Declarațiile Asociației Forța Fermierilor în urma protestelor de luni: „Nu este altceva decât o bătaie de joc”

În urma protestului de luni, 14 august, agricultorii-membrii Forța Fermierilor au venit cu o declarație oficială în care se arată profund indignați de comportamentul „arogant” al reprezentanților Guvernului în legătură cu producătorii agricoli.

„Propunerea, care ne-a fost transmisă prin intermediul polițiștilor privind înscrierea la audiență la prim-ministru, nu este altceva decât bătaia de joc față de oameni, care hrănesc țara și prin impozitele lor achită salariile demnitarilor de stat, inclusiv cele dublate recent. Este o atitudine față de asociația profesională, care categoric nu poate fi tolerată întru țara cu aspirațiile europene”, transmite Știri.md. 

Astfel, potrivit reprezentanților Forței Fermierilor, cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25% din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă.

De asemenea, aceștia menționează că decizia privind alocarea celor 200 milioane de lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există. Totodată, nu se cunoaște când ajunge motorina din România. 

În acest context, reprezentanții asociației Forța Fermierilor au solicitat o discuție complexă cu prim-ministru și cu ministru al agriculturii despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor. 

„Agricultorii, care se confruntă acum cu hărțuirea fără precedent din partea creditorilor și riscă să fie distruși pănă în octombrie, au vrut să dezbată subiectul introducerii unui moratoriu măcar pentru trei luni la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență. Am vrut să abordăm problema fluidizării transportului cu care se exportă producția agricolă moldovenească și ucraineană prin crearea coridoarelor vamale speciale pentru cereale și oleaginoase autohtone. Am așteptat să fim informați cum stau lucruri cu accesarea fondurilor europene de compensare a pierderilor agricultorilor în urma războiului , care au fost solicitate de guvernul nostru cu mare întârziere. Întreruperea dialogului fără nici o explicație nu a fost cea mai bună soluție din partea domnului prim-ministru și a creat o tensiune semnificativă în rândurile agricultorilor, care au așteptat cu totul altceva de la actuală guvernare”, se arată în declarația oficială. 

Reprezentanții Forței Fermierilor menționează că, în următoarele zile organizația va întreprinde toate eforturile pentru a avea o discuție cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările agricultorilor.

„Dacă toate tentativele asociației din nou vor fi ignorate, ne rezervăm dreptul să recurgem la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă cu blocarea traseelor naționale. Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru să fii măcar ascultat de cei, la care le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, se mai arată în declarație. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *