Actualitate

Declarațiile săptămânii de la 10 TV

COD GALBEN cu Dorin Galben

Tatiana Zatâc, șefa Direcţiei politici în asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii:
„Chiar dacă avem polița de asigurare, aceasta nu înseamnă că nu vom fi nevoiți să plătim suplimentar pentru medicamente, deoarece nicio țară din lume nu acoperă tot spectrul de medicamente existent pe piața farmaceutică, dar medicamentele care sunt în protocoalele de bază ale clinicii Naționale și care de fapt sunt cele prioritare se includ în poliță. Evident că tratamentele includ unele medicamente suplimentare și va fi necesar ca persoana să le procure, însă sunt medicamente de care se poate și să se lipsească ca de exemplu niște vitamine suplimentare sau alte suplimente”.

Preotul Ioan Cosoi, coordonator de programe al Misiunii Sociale „Diaconia”:
„Starea bătrânilor de deznădejde este provocată de nesiguranța în viitor, și deseori statul dar și noi suntem pompierii care sting focul care deja s-a dezlănțuit, dar nu prevenim incendiile cumva, aici vreau să spun că ar trebui să ajutăm acești bătrâni ca sa nu ajungă la foamete și deznădejde”.

Andrei Panfil, directorul unei școli auto private din Capitală:
„Tinerii absolvenți nu-și permit niciodată să facă abuz de viteză în circulație, în primul rând, pentru că au semnul șoferului începător, iar în al doilea rând, pentru că au limită de viteză. În primul an, majoritatea candidaților spun că au intenția de a folosi mașina numai cu scopul de a se deplasa la serviciu și înapoi. Statistica arată că șoferii profesioniști care au experiență mare în conducere sunt cei care provoacă accidente, ci nu tinerii absolvenți”.

Nicolae Furtună, director adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică:
„În ultima perioadă, se conturează o campanie anti-vaccinală foarte agresivă, însă ea este lipsită de temei și dovezi. În lumea medicală, se vorbește despre medicina bazată pe dovezi și atunci, când pe cineva care vine cu contradicții, cu fel de fel de acuzații și învinuiri la adresa vaccinurilor, eu aș dori ca aceste argumente să fie bazate pe dovezi. La moment, aceste dovezi nu sunt, așa că nu putem vorbi de efectele negative ale imunizării”.

Iulian Gamureac, președintele Asociației „MOLDREC”:
„Prin toate campaniile pe care le face asociația și urmează să le facă, în parteneriat cu Ministerul Sănătății au ca scop de a arăta oamenilor câte boli vin din neglijarea mediului și care este motivul mai ales al celor cancerogene. Tuburile cotodice aruncate la întâmplare, deșeurile electrice, lămpile flurolescente aruncate la întâmplare, de fapt la noi zilnic se aruncă, în special lămpi, deoarece lumea nu știe că sunt containere de colectare și asta agravează situația de zi cu zi”.

SFATUL ȚĂRII cu Constantin Codreanu

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal:
„Eu nu cred că toți care se declară unioniști sunt cu adevărat unioniști. Noi suntem, Partidul Liberal, cei care am ridicat drapelul când a fost aruncat și călcat în picioare. Eu n-am luptat în viața mea politică pentru procent. Eu am luptat pentru cauză, indiferent ce procent am avut. Maia Sandu și Andrei Năstase nu ajung în turul II. Maia Sandu este o fostă PLDM-istă (n.red.: fost membru PLDM) care a fost la guvernare, când s-a furat miliardul, s-au spălat banii la bănci, a fost ministru care a interzis Istoria Românilor… care a început a fi ministru din partea lui Filat care este specialist nr.1 în Banca de Economii. Ce să vorbesc despre oamenii ăștia? Ce au făcut ei ca să vină să conducă statul acesta? Ce exemple a dat? Au fost închise școli, unde în sat sau în regiune nu exista altă școală cu predare în limba română și copiii s-au dus să învețe în limba bulgară sau în limba găgăuză. Maia Sandu și Andrei Năstase nu ajung în turul II. Aceștia de la Platforma DA reprezintă lupta între oligarhi. … Ei au vrut să fiu în buzunarul lui Țopa”.

Ana Guțu, președintele Partidului DREAPTA:
„…Toată stima și respectul pentru actualul președinte al R. Moldova. Este o persoană integră, este o persoană care a luat niște poziții și atitudini vizavi de Putin și Rusia, pe care nu le-a mai luat altcineva până la el. Când am ieșit la 12 aprilie 2013 cu propunerea ca Partidul Liberal să fie reformat, nu a fost o idee apărută din senin. Ana Guțu este unicul membru al Partidului Liberal care, în anul 2010, după alegerile din 2010, în parlamentare anticipate, a spus la partid, într-o ședință mult mai largă, cu participarea miniștrilor, deputaților, că Partidul Liberal la Congresul din 2010 a trebuit să-l aleagă în calitate de președinte al Partidului pe Dorin Chirtoacă … pe care-l stimez și l-am stimat, și l-am votat, de altfel la alegerile locale”.

Ghenadie Brega, jurnalist:
„Moldovenii încă n-au ieșit din cușcă. E vina intelectualilor, e vina elitelor politice, e vina jurnaliștilor, că n-au fost suficient de convingători, atunci când adunau masele. Să-i pună la treabă, pentru că e una să scoți 100 de mii de oameni în stradă, să le spui baliverne, să le cânți la balalaică și alta-i să-i faci să înțeleagă că acesta-i dreptul lor, să nu plătească de două ori impozite, să nu plătească pentru banii furați, să nu plătească „Gazprom”-ului aiurea, bani în plus, e dreptul lor să se revolte. Dacă la 100 de mii de oameni le dai 10 revindecări foarte bine formulate și te ții de ele până nu le rezolvi, credeți-mă, cade Guvernul…”.

Vlad Cubreacov, președintele Asociației „Răsăritul Românesc”:
„România a avut dintotdeauna o strategie privind populația românească din spațiul de la răsărit de Prut. … Bucureștiul nu încearcă să impună o agendă a Unirii, prin această strategie anunțată ca document de Țară, ca proiect de Țară, ci mai degrabă, încearcă să-și ajusteze propria agendă politică la realitățile în schimbare .”

Petrișor Peiu, expert FUMN:
„România nu a avut și nu are încă o strategie pentru R. Moldova și a acționat pompieristic, adică improvizând de fiecare dată, când a fost cazul să acționeze. …Recitarea poeziei cu integrarea europeană a R. Moldova este o poveste care știm că nu se va întâmpla, nu niciodată, dar în niciun caz prea curând”.

TIMPUL.MD (A.G)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *