Actualitate

Decontarea tratamentelor în străinătate pentru pacienţii din Colectiv, prelungită cu doi ani

”Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică o ordonanţă de urgenţă adoptată la începutul acestui an, referitoare la plata tratamentului pentru pacienţii din Colectiv, care au fost trataţi în străinătate sau care urmează să fie trataţi în străinătate. Astfel prelungim cu încă doi ani posibilitatea Ministerului de a deconta aceste tratamente în străinătate pentru toţi pacienţii din Colectiv”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după şedinţa de Guvern.

El a spus că suma la dispoziţie va fi inclusă în bugetul pentru fiecare an.

”Bugetele, din păcate sau din fericire în România, nu sunt multianuale. Aşa încât vorbim despre 2017 şi 2018. Pot să vă spun că din bugetul alocat în 2016 pentru decontarea de tratament în străinătate pentru pacienţii din Colectiv a fost într-o foarte mică măsură folosit. Pot să vă spun şi una dintre explicaţii: sunt greutăţile birocratice, câteva bariere birocrate pe care acum le-am eliminiat prin noua ordonanţă de urgenţă”, a adăugat Voiculescu.

Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragediei din 30 octombrie 2015, care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate.

"Astfel, sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum şi cele din donaţii sau sponsorizări. De asemenea, sunt simplificate procedurile care trebuie îndeplinite pentru primirea acestui ajutor, atât pentru pacienţi, cât şi pentru autorităţi. Totodată, având în vedere faptul că în cazul unor tratamente medicale şi intervenţii chirurgicale plata cheltuielilor este solicitată în avans de către unele spitale din străinătate, s-a introdus şi posibilitatea de plată în avans pentru tratament", potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii precizează că, la această oră, 27 de pacienţi se află în tratament în unităţi sanitare din ţară şi străinătate, însă numărul acestora se modifică permanent. 

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *