Social

Demers către ANRE din partea Moldovagaz, Energocom și alte companiile de transport al gazelor: Care sunt cerințele

Principalii participanți pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, reprezentați de SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”, vor înainta un demers comun către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind crearea unui cadru normativ de trecere a unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră, scrie TV8.

Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului.

Conform unui comunicat emis de Moldovagaz, această practică este răspândită vast în țările UE, asigurând o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri. 

„Aplicarea sa în Moldova va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală”, comunică Moldovagaz. 

În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale.

Totodată, începând cu luna martie a anului se propune procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP: „Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *