Politică

Demiterea procurorului și crearea unei Comisii de anchetă, pe ordinea de zi a Parlamentului de astăzi

Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie este iniţiat de un grup de deputaţi liberal-democraţi.

Procurorul general, Valeriu Zubco, a depus cerere de demisie la 18 ianuarie, în urma scandalului legat de incidentul din Pădurea Domnească. 

Potrivit proiectului, în comisie vor intra 9 persoane: preşedintele comisiei, secretarul şi 7 membri. Necesitatea creării comisiei este argumentată prin faptul că, potrivit concluziilor prealabile, în urma incidentului din Pădurea Domnească, soldat cu rănirea mortală a unui om, au fost scoase în evidenţă grave disfuncţionalităţi ale sistemului de ocrotire a normelor de drept şi anchetă penală.

Fracţiunea PLDM propune ca toate persoanele cu funcţii publice, implicate în tragicul accident, să-şi dea demisia, astfel încât organele de urmărire penală să-şi desfăşoare în mod obiectiv atribuţiile conform legislaţiei procesual-penale.

Până acum 3 funcţionari au demisionat. Fostul magistrat, Gheorghe Creţu, este învinuit de procurori că l-a lipsit de viaţă din imprudenţă pe bărbatul rănit mortal la 23 decembrie. Procurorul general, Valeriu Zubco, a demisionat vineri, 18 ianuarie. În aceeaşi zi şi directorul de la "Moldsilva", Ion Lupu, a acceptat să-şi dea demisia la propunerea conducerii Partidului Liberal, care l-a delegat în funcţie.

Şedinţa extraordinară a Parlamentului începe la ora 12.00.

Sursa: info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *