Sport

Denis Dudco a devenit pentru a treia oară consecutiv campion național la jocul de dame

Cîştigătorul a reacţionat modest la felicitările adresate de unui jucători. "Sînt, pur şi simplu, bucuros", a spus el. Denis Dudco a obţinut şapte victorii şi a remizat în micromeciurile disputate cu marii maeştri internaţionali, Ion Dosca şi Elena Scovitina.

Soarta titlului a fost decisă în ultima rundă cînd Denis Dudco a învins-o pe Ala Ţîrdea, iar Ion Dosca a cedat în prima partidă a micromeciului cu Alexandru Caraulnîi într-un final cu şase piese contra unei dame şi trei piese ale lui Alexandru Caraulnîi. Sacrificiul efectuat anterior de Alexandru Caraulnîi cînd a cedat două piese i-a permis acestuia să învingă.

Ion Dosca s-a clasat pe locul doi. Locul trei i-a revenit lui Victor Lungu, care astăzi a devansat-o într-un final spectaculos pe Elena Scovitina. "Cunoşteam acest final, care iniţial creează impresia că partida este pierdută, dar existenţa unei combinaţii frumoase mi-a permis să cîştig", a declarat premiantul pentru MOLDPRES. Potrivit lui, ar fi ocupat în clasament un loc şi mai înalt, dar nu a jucat multă vreme. "Lipsa experienţei necesare de joc a fost cauza principală a eşecurilor suferite în micromeciurile disputate cu Ion Dosca şi Denis Dudco. Oricum, sînt satisfăcut şi de locul trei ocupat", a adăugat Victor Lungu.

Conform declaraţiei făcută de antrenorul emerit Iosif Func, principalul turneu internaţional al anului va fi ediţia a doua a Jocurilor Mondiale Intelectuale, care se va desfăşura după încheierea Jocurilor Olimpice de la Londra (27 iulie – 12 august) la Lille (Franţa). "Noi vom participa cu doi jucători şi două sportive. Sper să concurăm cu succes", a spus tehnicianul.

Referitor la numărul mic de participanţi – 10 concurenţi – în finala recentă a campionatului el a declarat că aceasta-i situaţia la momentul de faţă la jocul de dame. "Deşi este o probă sportivă foarte populară, accesibilă, într-adevăr, a fost un număr mic de finalişti. Posibil după alegerea unui nou preşedinte al federaţiei naţionale de profil lucrurile se vor schimba în bine. Există o candidatură la acest post, care cunoaşte bine jocul de dame şi are posibilităţi de a interveni pentru a ameliora situaţia existentă", a adăugat Iosif Func.

Denis Dudco este student în anul III la Academia de Studii Economice din Moldova. El a participat anul trecut cu succes la Campionatul Mondial, calificîndu-se în faza finală. Cel mai bun jucător moldovean la jocul de dame este marele maestru internaţional Ion Dosca. El are în palmares titlul de campion mondial, campion al Uniunii Sovietice, posesor al Cupei URSS, 15 titluri de campion naţional, notează MOLDPRES.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *