CSI / RusiaInternațional

Departamentul de Stat al SUA: „Este puțin probabil ca Putin să fie arestat cât timp este șeful statului”

Beth Van Schaack, ambasadorul general al Statelor Unite pentru justiția penală globală și reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, și-a exprimat îndoiala că președintele rus Vladimir Putin va fi arestat pentru crime comise în Ucraina cât timp va rămâne în funcție ca șef al statului, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu pentru Babel, transmite Hotnews.

Van Schaack a reiterat sprijinul SUA pentru un tribunal internațional în cadrul sustemului judiciar din Ucraina, însă a spus că o astfel de instanță nu va putea depăși imunitatea lui Putin atâta timp cât acesta va rămâne în funcție. De asemenea, Van Schaack crede că șeful Federației Ruse nu va fi arestat cât timp deține cea mai înaltă funcție din Rusia, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis pe numele lui Putin un mandat de arestare.

„Este puțin probabil ca cineva să îl aresteze pe Putin cât timp este șeful statului. Dacă va ajunge în custodia unei instanțe străine, a CPI sau a camerei speciale ucrainene, cel mai probabil se va întâmpla pentru că el nu va mai fi șeful statului”, a spus Beth Van Schaack.

De asemenea, ea a remarcat că „asta nu înseamnă că nu poți începe o anchetă, nu poți pregăti rechizitorii împotriva lui și a altor persoane din lanțul de comandă”.

Fiind întrebată dacă un tribunal care nu poate depăși imunitatea președintelui merită efortul, reprezentantul Departamentului de Stat a răspuns afirmativ.

„Cu siguranță merită. Există mulți alți oficiali de rang înalt în Rusia care sunt responsabili pentru războiul din Ucraina. Ei ocupă funcții de conducere de rang înalt, iau decizii și acțiuni directe care reprezintă agresiunea rusă. Acești oameni trebuie să răspundă pentru crima de agresiune, pentru toate crimele de război și atrocitățile. Prin urmare, o instanță specială de acuzare își are rostul”, a spus Van Schaack.

De ce este important ca Ucraina să își continue ancheta împotriva lui Putin

În același timp, Van Schaack a subliniat că Ucraina ar trebui să-și continue ancheta împotriva lui Putin cât timp acesta este la putere și ar trebui să fie pregătită pentru acțiune rapidă dacă în Rusia încep transformările politice, iar acesta își pierde poziția și imunitatea.

În luna iulie, procurorul general adjunct Kenneth Polite a confirmat că Statele Unite susțin un tribunal internațional care se bazează pe dreptul ucrainean „dar include concepte de drept internațional”.

Anterior, într-un interviu acordat European Pravda, Anton Korinevici, ambasador cu o misiune specială la Ministerul Afacerilor Externe, a declarat că decizia cu privire la modul în care va arăta un tribunal pentru crima de agresiune a Rusiei nu a fost încă luată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *