Internațional

Depozitul de gaze naturale descoperit în Marea Neagră, mai mare decât se credea

Autorităţile turce ar putea revizui, în creştere, estimările referitoare la depozitul de gaze naturale descoperit recent în Marea Neagră, relatează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Ankara va anunţa o revizuire „semnificativă” a descoperirii iniţiale iar noile cifre ar putea fi dezvăluite în zilele următoare, după finalizarea unor noi foraje exploratorii, au declarat sursele citate de Bloomberg.

În luna august, Turcia a anunţat descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus atunci că Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023 şi să devină un exportator net de energie.

Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Un oficial turc din sectorul energiei a declarat pentru Bloomberg că forajele efectuate la o adâncime de aproximativ 4.500 de metri la perimetrul Tuna-1 au scos în evidenţă două formaţiuni suplimentare de gaze care par promiţătoare. O a doua navă de foraj ar putea fi mutată în regiune în cursul anului următor.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *