Internațional

Deputat homosexual, învestit primar într-un oraş din Polonia

"Polonia se schimbă, este pe cale să trăiască o mare transformare", a declarat el pentru AFP la finalul unei ceremonii la Primăria Slupsk în cursul căreia a depus jurământul. El a recunoscut că alegerea sa ar putea să provoace, de asemenea, reacţii negative într-o ţară care este "monoculturală şi monoreligioasă", subliniind însă că aceste schimbări sunt "inevitabile".

Biedron este primul politician care şi-a asumat public orientarea sexuală şi care devine primarul unui oraş de talie medie în Polonia. În cursul ceremoniei de la Primăria Slupsk, au fost citite scrisori de felicitare din partea preşedintelui Bronislaw Komorowski şi preşedintei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Anne Brasseur.

Biedron, deputat din partidul de stânga anticlerical Twoj Ruch (Mişcarea Ta), dar care a candidat pentru postul de primar fără partid, l-a înfrânt categoric, cu un scor de 57%, pe rivalul său Zbigniew Konwinski, un parlamentar al partidului Platforma Civică (PO, liberal) aflat la putere, în al doilea tur ale alegerilor duminica trecută.

Editor şi politolog, foarte activ în lupta împotriva homofobiei, Biedron a fost ales deputat în Dietă în 2011. Membru al Comisiei pentru Justiţie, el a fost clasat de săptămânalul Polityka printre primii zece deputaţi cei mai muncitori şi mai perseverenţi.

În alegerile municipale, jurnalista lesbiană Agnieszka Luczak nu a fost aleasă primar al altui oraş de talie medie, dar a reprezentat o ameninţare serioasă pentru învingător, Tomaszow Mazowiecki, obţinând în turul doi 8.742 de voturi, în timp ce rivalul său a câştigat cu 9.740 de voturi.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *