Politică

DEPUTAT: Nu vom reuşi fizic să organizăm alegerile prezidenţiale până pe 24 mai

Declaraţia a fost făcută de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune „Publika”, transmite IPN.

„Nu ne putem încadra în acest termen prevăzut de legislaţie. Nu ne reuşeşte fizic până la 24 mai. În urma deciziei Curţii Constituţionale (CC) de a reveni la alegerea directă a şefului statului trebuie să operăm modificări la Codul Electoral, Legea cu privire la alegerea preşedintelui, a altor acte legislative. Partidele trebuie să reuşească să-şi desemneze candidaţii şi să desfăşoare campania electorală. Şi alegătorii trebuie să aibă timp pentru a-şi cunoaşte candidaţii. Mai sunt şi candidaţii independenţi, care vor avea nevoie de timp pentru colectarea semnăturilor pentru a fi înscrişi în cursa electorală. Cred că cel mai potrivit ar fi ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare la toamnă”, a spus fruntaşul democrat.

De altă părere este ex-judecătorul Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu. „Termenul de 2 luni este prevăzut de modificările operate la Constituţie în 2001. Anterior acest termen era de trei luni. Odată ce s-a revenit la norma constituţională de până în 2001, înseamnă că termenul este de trei luni. Deci, alegerile prezidenţiale trebuie să se desfăşoare la sfârşitul lunii iunie, în pofida problemelor tehnice care există”, a spus fostul magistrat. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *