Actualitate

Deputaţii CPE propun limitarea imunităţii parlamentare. Candu: Nu am fost aleşi să ne bucurăm de privilegii

Proiectul va putea fi examinat de Parlament doar peste şase luni, iar deputaţii CPE au făcut apel şi la alte grupuri parlamentare să susţină proiectul.

Vicepreşedintele parlamentului, deputatul democrat Andrian Candu a precizat că scopul proiectului este să le acorde deputaţilor aceleaşi drepturi ca oricărui cetăţean şi să nu se bucure de imunitate exagerată. ”Noi ne dorim ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Am fost aleşi de cetăţeni ca să muncim în această sală, să depunem eforturi prin aprobarea legilor în aşa fel ca să fie viaţa lor mai bună, dar nu am fost aleşi ca să avem unele privilegii speciale sau imunităţi”.

El a menţionat că deputaţii care săvârşesc infracţiuni să fie pedepsiţi conform legii, la fel ca oricare alt cetăţean. ”Nu este admis ca un deputat care săvârşeşte infracţiuni, sau contrravenţii administrative, ori are un comportament prin care încalcă legea să fie mai presus de lege şi să se bucure de tot felul de privilegii şi imunităţi”, a declarat el.

Totodată, acesta a precizat că Parlamentul va putea examina proiectul abia peste şase luni şi a făcut apel şi la ceilalţi deputaţi să-l susţină. ”Iniţiativa legislativă de modificare a constituţiei a fost înregistrată ieri, astfel că intrăm într-o procedură specială de de dezbateri şi de examinare în parlament. În următoarele şase luni trebuie să treacă de unele proceduri, să obţină toate avizele necesare astfel ca începând din 1 mai 2014 putem deja să facem modificările în constituţie şi evidfent avem nevoie de votul colegilor din afara Coaliţiei şi de votul comuniştilor. Facem apel să avem o solidaritate în parlament astfel ca să modificăm constituţia ca să excludem imunitatea absolută de care deputaţii se bucură astăzi în parlament”, a declarat Candu.

Iniţiativa a fost semnată de 50 de deputaţi din Coaliţia Pro-Europeană. Aceasta vine la scurt timp după ce prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc a renunţat la mandatul de deputat şi, respectiv la imunitatea parlamentară, cerând în acelaşi timp să fie verificat şi în continuare de Comisia Naţională de Integritate. Atunci Plahotniuc a declarat că în opinia sa deputaţii nu trebuie să se bucure de imunitatea parlamentară şi a declarat că-i va ruga pe colegii să din Parlament să susţină limitarea acesteia.

Sursa: moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *