Atitudini

Descălecătorii şi bârfitorii

Astfel am dat zilele astea de o pictură cu Dragoş – descălecătorul şi primul voievod al Moldovei. Când l-am văzut pe Dragoş I, am pufnit în râs – pentru că seamănă izbitor cu scriitorul Cosmin Perţa, care alături de Ioan Es. Pop a fost săptămâna trecută la Chişinău, pentru a ne citi din noile lor poeme la Cenaclul Republica.

Atât Cosmin Perţa, cât şi Ioan Es. Pop sunt maramureşeni, deşi locuiesc acum în Bucureşti. Acest lucru iarăşi mi-a amintit de Dragoş şi de Bogdan I – primul voievod al Moldovei libere. Asta a fost gluma săptămânii a cenacliştilor republicani – Ioan Es. Pop şi Cosmin Perţa au venit la Chişinău să repete descălecarea primilor voievozi ai Moldovei, maramureşenii Dragoş şi Bogdan.

Ioan Es. Pop, poet nouăzecist, şi Cosmin Perţa, poet şi prozator douămiist, fac parte din scriitorii în vogă în România şi venirea lor la Republica, printr-un proiect ICR, ne-a făcut cinste. Dar şi ca alţi scriitori care au venit de la deschiderea proiectului, ei au declarat, aproape ca pe un refren, că le place foarte mult Chişinăul şi că s-ar putea muta oricând în Moldova. Şi nu doar scriitorii spun asta: acelaşi lucru l-am auzit şi de la oamenii de televiziune: de la Andrei Gheorghe la Ana-Maria Caia şi Iulian Comănescu.

Prin contrast cu oamenii născuţi în altă parte, dar care sunt îndrăgostiţi de Moldova, m-am gândit la procentul mare de moldoveni care nu suportă Moldova, care oriunde s-ar duce nu fac altceva, decât să bârfească ţara din care vin. Şi nu e vorba doar de simpli cetăţeni, ci şi de politicieni, care în loc să reprezinte Moldova, o bârfesc, exact ca nişte babe.

E timpul să ne descălecăm ţara. O Moldovă prea încălecată şi prea puţin iubită de noi, cetăţenii ei. Să învăţăm asta de la maramureşeni. Să învăţăm asta de la americanii care se mută la noi, de la francezii care sunt încântaţi de gastronomia şi vinurile noastre. Aşa poate că într-o bună zi ne vom trezi cu politicieni care-şi vor iubi ţara la fel ca noi, poate că într-o zi vom vota de plăcere, nu din silă – aşa cum se întâmplă acum.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *