Actualitate

DESCINDERI în nordul ţării! O grupare paramilitară din Bălți pregătea atacuri asupra instituțiilor de stat (VIDEO)

(UPDATE 15.12) Procurorii susţin că indivizii planificau să formeze un aşa-numit stat "Rusia Nouă".

Şapte dintrei cei 11 suspecţi au fost reţinuţi. "Au fost escortaţi la secţia Urmărire Penală la Inspectoratul de Poliţie Bălţi şapte figuranţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani, toţi locuitori ai municipiului Bălţi", a spus ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Bălţi, Olga Bejenaru.

Zeci de mascaţi de la Fulger, poliţişti şi procurori au efectut percheziţii la domiciliile şi în maşinile suspecţilor.

"Au fost găsite şi muniţii, şi armele la domiciliile acestora, şi alte lucruri importante ca baza probatorie în cauza penală", a spus şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, unul dintre membrii grupării s-a născut în regiunea Donbas.

Experţii susţin că schemele paramilitare sunt foarte periculoase, ca cele existente în estul Ucrainei şi în Crimeea.

"Sunt o îmbinare a foştilor militari cu criminali, cu infractori deosebit de periculoşi, care cândva nu s-au afirmat în viaţa publică şi acum folosindu-se de incertitudinea, care e în viaţa noastră vor să obţină careva locuri, funcţii", a explicat fostul ministru al Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan.

Cei mai mulţi membri ai grupării criminale reținuți la Bălți au fost, anterior, judecaţi pentru infracţiuni deosebit grave.

(Știre inițială) Oamenii legii efectuează în aceste momente percheziții la domiciliile și în automobilele a 11 persoane care ar face parte din această grupare și care ar fi avut scopul de a organiza un atac armat asupra instituțiilor statului, informează Inspectoratul General de Poliție.

Perchezițiile au loc în mai multe localități din nordul țării, dar și în municipiul Chișinău, a declarat serviciul de presă al IGP pentru Radio Chișinău. 5 persoane au fost reținute, între care conducătorul grupării și unul dintre membri care ar proveni din regiunea Donbas din Ucraina. Suspecții au antecedente penale.

Ei sunt cercetați în cadrul unui dosar penal deschis încă la 27 octombrie a.c., pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale.

Şi fostul membru al Comisiei parlamentare pentru securitate, Mihai Godea şi-a exprimat opinia faţă de gruparea criminală paramilitară, desconspirată în nordul ţării.

"Nu e vorba doar de Bălţi, şi în Capitală sunt. Am văzut şi în sud operaţiuni ale poliţiei şi SIS. Cred că şi Bălţiul deopotrivă este un mediu favorabil pentru apariţia grupărilor criminale şi din considerentul conexiunilor cu regiunile problemă din imediata vecinătate. Nu trebuie să uităm că Moldova este vizată de un război hibrid, criza ucraineană are repercursiuni asupra ţării, la un nivel mai puţin vizibil", a spus Mihai Godea, citat de publika.md

 

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *