Lumea

Descoperă când să-ți rezervi bilete de avion ieftine în 2023: studiu cu trucuri eficiente pentru a-ți planifica vacanțele accesibile

Ușor dar sigur, după perioada extrem de complicată din timpul pandemiei de coronavirus care a ținut multe avioane la sol, după criza de personal din aviație, care s-a tradus prin numeroase anulări și întârzieri de zboruri, industria revine la normalitate.

Potrivit celei mai recente analize vola.ro, revenirea la normalitate “a adus și o creștere semnificativă a tarifelor pentru 2023, călătorii plătind în medie cu cel puțin 15-20% mai mult pe un bilet dus-întors comparativ cu anul trecut.

Pe de altă parte, acest lucru nu înseamnă că toate zborurile sunt mai scumpe. Încă există foarte multe opțiuni de rute la prețuri accesibile, companiile aeriene au în continuare perioadele de promoții, așa că secretul este să știm când, cum și unde le găsim”.

Care sunt cele mai ieftine zile în care să rezervăm bilete de avion

Apar frecvent diferite statistici și rapoarte în care sunt menționate diverse trenduri de rezervare a călătoriilor, însă ce este important de precizat în cazul lor e că, de multe ori, ele sunt analizate la modul general, nu specific pentru anumite țări sau regiuni.

“Prin urmare, nu ar trebui să ne surprindă că trucurile recomandate în Statele Unite, de exemplu, nu funcționează deloc pentru piața din Europa, cu atât mai puțin pentru cea din țara noastră”, conform studiului raportat exclusiv la piața din țara noastră, în care s-au analizat care sunt cele mai ieftine zile pentru a rezerva zboruri, dar și care sunt cele mai eficiente trucuri pentru a călători într-un mod accesibil.

Studiul relevă faptul că cea mai ieftină zi în care să rezervăm bilete de avion din România este duminica, aceasta fiind urmată îndeaproape de sâmbătă.

La polul opus, zilele în care găsim cele mai scumpe bilete de avion sunt miercurea și joia, astfel că, dacă aveți în plan să faceți vreo rezervare de zbor, ar fi bine să fie efectuată în timpul weekend-ului.

De asemenea, cea mai ieftină zi în care puteți zbura este marțea, în cazul în care călătoriți singuri, și sâmbăta, în cazul în care călătoriți cu cel puțin o persoană.

Conform datelor Vola.ro, prețul unui zbor București (Otopeni) – Londra într-o zi de marți este e 35 de euro, pe cât prețul unui zbor pe aceeași rută, dar cu plecare într-o zi de joi din aceeași săptămână, este aproape dublu: 74 de euro.

Situația este valabilă și pentru o altă destinație, un zbor București – Milano într-o zi de marți costă 29 de euro, însă într-o zi de joi, zborul de pe aceeași rută este 66 de euro. Există, totodată, și un interval orar optim pentru a rezerva biletele: în fiecare zi, între orele 18:00 și 20:00.

Nu în ultimul rând, “cele mai bune prețuri pentru zborurile din România sunt disponibile cu cel puțin 30-45 de zile în avans. Dacă le rezervați cu mai puțin de 30 de zile înainte călătoriei, s-ar putea să fie mai scumpe cu până la 60%.

Potrivit calendarului agenţiei de turism, un zbor Veneția – București în luna mai este acum numai 31 de euro, cu 64% mai ieftin decât ar costa dacă ar fi rezervat cât mai aproape de data călătoriei”.

Care este cea mai căutată rută de către pasagerii români

Dacă analizăm situația celei mai căutate rute de pasagerii români, București – Londra, observăm că media prețurilor pentru anul 2023 a crescut de la 20-40 euro în 2022, la 40-60 euro în 2023.

Cele mai scumpe bilete sunt disponibile în lunile iulie, august și septembrie, când prețurile medii per pasager pot depăși 80 – 120 euro pentru un bilet de avion dus-întors.

Pentru cele mai ieftine bilete de avion, specialiștii recomandă escale, bagaje de cabină și zboruri dus-întors.

Alternative pentru a explora în continuare lumea la prețuri accesibile

“În primul rând, recomandarea de bază este să urmărească în mod constant promoțiile companiilor aeriene și prețurile cele mai mici oferite de motorul de căutare al platformei. De asemenea, aceștia pot găsi rapid zboruri ieftine și prin intermediul Calendarului de Tarife, care afișează cele mai bune combinații de date de călătorie și zboruri ieftine.

Dacă datele de călătorie sunt flexibile, este recomandată și opțiunea de +/- 3 zile, pentru că tarifele pot varia enorm inclusiv de la o zi la alta, așa cum a arătat și studiul efectuat acum”, se mai arată în studiu.

Un alt truc la care pot apela călătorii este alegerea unor zboruri cu escală sau combinate. Avantajul acestora este că pot fi mai ieftine cu până la 60% și că oferă posibilitatea de a ajunge inclusiv în destinații spre care nu există linii directe din România.

“Secretul este să alegeți un oraș cu un aeroport bine conectat, nod de legătură pentru multe alte destinații. De exemplu, un zbor direct București – Frankfurt în luna aprilie costă 230 de euro, pe când un zbor cu escală, București – Timișoara și Timișoara – Frankfurt, costă 115 euro.

Pe ruta București – Barcelona, un zbor direct în aprilie costă 127 de euro. Prin comparație, un zbor spre Barcelona cu escală în Milano pentru aceeași dată costă 77 de euro.

Pentru o călătorie mai ieftină, românii pot renunța la bagajul la cală, care crește semnificativ prețul total al biletului. Multe companii aeriene oferă posibilitatea achiziției unui bagaj de cabină mai mare, un troler care poate fi suficient pentru un sejur mai scurt”.

Când cumperi bagajul de cală

În cazul în care bagajul la cală este necesar, specialistii recomandă ca acesta să fie adăugat împreună cu zborul, deoarece se poate scumpi cu 20-30% chiar de a doua zi. “De asemenea, cei care plănuiesc să călătorească în următoarea perioadă trebuie să aleagă, pe cât posibil, zboruri dus-întors, deoarece zborurile one-way cumpărate separat sunt mult mai scumpe”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *