Social

Descoperă lumea altfel. Postcrossingul unește iubitorii de cărți poștale din Republica Moldova

Am uitat de farmecul comunicării scrise pe hârtie. Există totuși în Republica Moldova o comunitate de oameni pasionați de cărți poștale, care se pot lăuda cu bogate colecții de vederi primite din toate colțurile lumii. Își spun postcroseri, pasiunea lor fiind comunicarea cu oamenii din țări străine prin intermediul cărților poștale.

În fiecare a doua sâmbătă din lună, în Chișinău are loc o întâlnire. Vin oameni obișnuiți, cu profesii și ocupații diferite, pe care îi leagă o pasiune: cărțile poștale. Ei aduc tot ce au primit pe parcursul lunii, fac schimb de vederi și timbre, discută despre ce le-au scris oamenii din țările în care nu vor ajunge, poate, niciodată. Ei se numesc postcroseri, pentru că sunt înregistrați pe site-ul postcrossing.com, care cuprinde aproape jumătate de milion de utilizatori din toată lumea ce fac același lucru: trimit cărți poștale. Pentru a face parte din comunitate e nevoie să te înregistrezi pe site și să ceri o adresă, după care trimiți o vedere destinatarului. În același timp, undeva în Asia, Europa sau America, un alt membru al comunității primește adresa ta și-ți trimite o carte poștală. Unii încep într-o glumă, dar apoi se lasă prinși tot mai mult în acest joc.

Altceva decât facturi în cutia poștală

Elena Scutelnic de mică era pasionată de scrisori și vederi, pentru că adesea o însoțea pe mama ei la centrul de sortare de la Poșta Moldovei. Acum ea însăși lucrează în același domeniu și este mamă, dar pasiunea pentru vederi nu a rămas în trecut. Dimpotrivă, împreună cu copiii ei verifică în fiecare zi cu nerăbdare cutia poștală. Aventura a început în 2011, după ce niște prietene pe care le-a cunoscut datorită pasiunii comune pentru filmele și muzica sud-coreeană i-au spus că există un site de socializare creat cu scopul de a-i ajuta pe oameni să primească gratis cărți poștale din întreaga lume. „Îmi place să citesc ce-mi scriu oamenii, să-i cunosc. În același timp îmi exersez engleza. În al doilea rând primesc și altceva decât facturi și anunțuri în cutia poștală”, explică Elena.

Un bărbat din Afganistan a cerut pământ moldovenesc

Datorită celor care se ocupă de postcrossing, Moldova a devenit cunoscută mai bine în alte țări și continente. „În martie am trimis cărți poștale cu mărțișoare. Am primit răspuns de la o fetiță din Cehia care a rămas foarte impresionată, iar o domnișoară din Rusia mi-a zis că timbrele și vederile noastre sunt foarte frumoase pentru că despre Moldova se știu puține lucruri”, continuă Elena Scutelnic, în timp ce îmi arată un plic în care un domn din Germania i-a trimis vederi și poze cu familia sa, fără ca măcar s-o cunoască. Uneori, postcroserii fac schimb de cărți poștale sau obiecte de colecție. „Unii cer să le trimit magneți sau timbre. S-a întâmplat să primesc și cereri ciudate: un bărbat din Afganistan m-a rugat să-i trimit în plic pământ. Desigur nu i-am trimis pentru că nu se permite”. Din 2011 până acum Elena a reușit să adune aproape 600 de cărți poștale. Ca să trimită vederi originale, ea merge câteodată la piața de vechituri sau la oficiile poștale de la sate. „La piața de lângă gara din Chișinău am cumpărat cu 1 leu o carte poștală din 1952. Era puțin murdară, dar o voi păstra ca pe un lucru rar”. Elena își dorește să confecționeze singură cărți poștale, iar banii obținuți din vânzarea lor să le folosească în scopuri de caritate. „Prin intermediul postcrossingului am putea să ajutăm pe cineva. În orice hobby sunt posibilități de a face un bine”, este convinsă Elena.

Cum funcționează?

1. Vă înregistrați pe site-ul postcrossing.com indicând adresa d-voastră și ce fel de cărți poștale ați dori să primiți.
2. Solicitați o adresă de pe site și un cod care va trebui să fie scris pe cartea poștală (pentru Republica Moldova va începe cu MD-).
3. Scrieți ceva pe cartea poștală, o trimiteți și așteptați să primiți una în schimb. Pentru început veți putea trimite concomitent 5 cărți poștale.
4. Înregistrați în sistem cartea poștală primită.

Pe site-ul postcrossing.com sunt înregistrați 496 de persoane din Republica Moldova. Aproximativ jumătate din ei sunt activi. În România sunt 1095 de utilizatori. Cei mai mulți pasionați de cărți poștale locuiesc în Germania, Finlanda, Olanda, SUA, China, Taiwan și în statele din Europa Centrală și de Est.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *