Istorie

Descoperire arheologică majoră pe Dunăre. O barcă primitivă veche de peste 4 milenii

Monoxila era parţial îngropată în nisip – scăderea nivelului Dunării a scos-o la lumină. Barca cioplită într-un trunchi de copac a fost dusă în depozitul Muzeului de Istorie şi Arheologie şi este păstrată în condiţii speciale, ca să nu se deterioreze. O piesă similară, veche de doar 700 de ani, este expusă în Muzeul Marinei.

Monoxila, căreia i se mai spune barca primitivă pentru că asemenea ambarcaţiuni au început să fie folosite încă din epoca de piatră, este făcută din lemn dur, ca să fie rezistentă şi durabilă. Strămoşii foloseau astfel de bărci pentru pescuit, transport, dar era şi în vreme de război. Monoxila de la Ostrov a fost descoperită din întâmplare, de câţiva pescari. Transportul ei a fost o adevărată aventură.

„Oamenii ne-au anunţat imediat ce au găsit-o, a fost ţinută în apă pentru că trebuie să avem grijă cu păstrarea lemnului”, a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Constanţa. „În plus, barca are nevoie de condiţii speciale de păstrare, ca lemnul să nu se usuce şi să crape. Acest mod de a lucra ambarcaţiunile este foarte vechi, are 4-5000 de ani vechime”, a adăugat Custurea.

La Muzeul de Marină există o singură monoxilă, descoperită în anii ’70 pe cursul Crişului Alb. Are 700 de ani vechime piesa care se află acum la Muzeul Marinei Române. Este una dintre foartele puţine păstrate intacte la nivel european.

Andreea Croitoru, şeful secţiei de Istorie a Muzeului Marinei Române Pentru că aşa cum vedeţi are o lungime considerabilă, fireşte că nu putea intra pe uşă, aşa încât a fost introdusă cu mare grijă pe fereastra încăperii în care este adăpostită şi în ziua de astăzi.

Cei care au găsit monoxila de pe Dunăre ar putea primi 30% din valoarea descoperirii, dar asta, numai după ce un evaluator va stabili exact cât de veche este ambarcaţiunea.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *