Desert de duminică – Baclava
Ingrediente:
– 300 g foi subtiri de placinta,
– 300 g miez de nuca macinat (dat prin masina de tocat),
– 200 g de unt sau margarina,
– 150 g miere de albine,
– 250 g zahar,
– 2 lingurite de scortisoara macinata,
– esenta de rom
Modul de preparare
Incinge cuptorul la foc mediu, 180°C, decupeaza foile de placinta dupa forma tavii, imparte foile in 3 parti egale.
Unge tava cu unt, apoi pune o parte din foi, fiecare foaie unsa cu unt cu o pensula de bucatarie. Trebuie sa te misti repede pentru ca se usuca foile.
Pune 1/3 din umplura peste foi, niveleaza umplutura, dupa care pe fiecare foaie unsa cu unt presara un praf din compozitie.
Ai terminat si al doilea pachet de foi, adauga restul de umplutura si acopera cu al treilea strat, fiecare foaie unsa cu unt, ca pana acum.
Cu un cutit bine ascutit si incalzit la flacara, taie baclavaua in dreptunghiuri sau romburi egale.
Da tava la cuptor pentru 30 de minute sau pana se rumeste si foile au culoare aurie.
Intre timp amesteca intr-o craticioara toate ingredientele pentru sirop, pune-le pe foc mediu pentru 10-15 minute, amesteca din cand in cand.
S-a rumenit baclavaua, toarna siropul cald peste ea, uniform, presara restul de fistic si lasa sa se raceasca, da-o la frigider. Maine va fi baclava adevarata turceasca.