ROMÂNIA

Deși sunt două state ‘independente’, România și Moldova ar putea avea o sărbătoare națională comună

Republica Moldova și România ar putea avea o sărbătoare națională comună pe 27 martie, ziua în care la 1918, Basarabia a revenit la României. Senatorul român liberal Viorel Badea susține că în această zi ar fi cazul să sărbătorim „puterea de a fi împreună” și că nu ar vedea vreun obstacol privind legiferarea acestei sărbători precum și a protejării limbii române pe ambele maluri ale Prutului, conform deschide.md.

„A ajuns momentul să scoatem adevărul la suprafață și să îl arătăm tuturor, să îl mărturisim. Nu trebuie să ne fie rușine. Ce am făcut? Am distrus națiuni? Am omorât milioane de oameni? Am făcut Holocaust? Nu. Nu am făcut altceva decât să arătăm că vrem să fim împreună. Această sărbătoare ar putea fi o sărbătoare a puterii dacă ești împreună, a identității tale adevărate și eu zic că nu ne împiedică nimeni să facem acest lucru la fel cum nu împiedică nimeni cele două Parlamente să legiferăm împreună protejarea și promovarea limbii române pe ambele maluri ale Prutului și pentru cei care vorbesc limba română în alte zone. Asta ar putea fi un model comun de spațiu legislativ pe care să îl gestionăm împreună”, a declarat senatorul român Viorel Badea la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Moldova vrea să predea limba română cetățenilor care nu o stăpânesc

Analistul politic Nicolae Negru a susținut ideea promovării unei vorbiri corecte în limba română, pledând pentru implementarea unor proiecte ce ar ajuta cetățenii care nu cunosc limba română să o învețe și să o vorbească.

„Protejarea dar și asigurarea vorbirii corecte. Niște proiecte care să îi ajute pe cei care nu posedă limba română să înceapă a vorbi”, a precizat Nicolae Negru.

Viorel Badea vrea o comunicare mai bună între cele două maluri ale Prutului

Viorel Badea a subliniat necesitatea unei mai bune finanțări a proiectelor realizate de localitățile înfrățite de ambele maluri ale Prutului. Senatorul consideră că aceste finanțări ar trebuie să vină de la București, dând asigurări că astfel de propuneri vor fi susținute pe larg de deputații români.

„Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului ar trebui să lucreze mult mai mult împreună, iar munca împreună ar trebui să fie și finanțată. Proiectele generate de localitățile înfrățite ar trebui să fie finanțate la București. (…) Determinarea la București este maximă. Este singurul subiect, R.Moldova, pe care nu există disensiuni politice în Parlamentul României”, a opinat senatorul român.

Actualele relații dintre R.Moldova și România au fost apreciate drept fără precedent. „O etapă adevărată”, care oferă șanse ce nu au mai fost până acum.

Sursa Stiripesurse

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Pai la cate zile libere au bugetarii dim Romania ce mai comteaza o zi in plus ?
    Poate sa fie declarata si sarbatoare nationala dar fara zi libera si atunci aproape nimeni nu va sarbatorii.
    Ar fi mai bine ca politicienii din ambele tari sa se concentreze pe legiferarea unor masuri de integrare economica extinse imclusiv prin atragerea de investitii reciproce si planuri de invatamant si cercetare comune.

  2. „Actualele relații dintre R.Moldova și România au fost apreciate drept fără precedent. „O etapă adevărată”, care oferă șanse ce nu au mai fost până acum.” Ce vrea să însemne mai exact această declarație??? Oferă șanse cui și pentru ce??? Dacă e vorba de oferit șanse constructului artificial molotovenesc în dauna românilor și a României NU, mulțumesc. Propun să-și sărbătorească pobediștii „stataliști independenți” ce sărbătoare vor ei dar să nu mai stea la capul podului cu mâna întinsă permanent către România. Dacă e vorba de creare a unei ReÎntregiri Naționale total de acord, cu următoarele condiții:
    – să fie deplin asumată pe ambele maluri de Prut
    – să existe dezbateri în societate, în urma cărora să rezulte ce se vrea și ce trebuie făcut
    – să vină specialiștii (tehnocrați pe domenii dar și politicienii) care să hotărască cum trebuie făcut și termene clare de realizare
    – să existe penalități drastice pentru întârziere, deturnare de fonduri/idei, schimbare de orientare/direcție fără o consultare largă a societății
    – să dispară tot ce înseamnă partid sovietic/prorus din societatea RM
    – partidele din RM să fie integrate în partidele românești
    – să fie scoase ABSOLUT TOATE oribilitățile de monumente de rit pobedisto-bolșevik din RM
    – să se decidă a se păstra la un muzeu cele mai „reprezentative” oribilități spre aducere aminte/neuitare a ce „binefaceri” poate aduce moscălia
    NUMAI așa consider că se merită investit și sprijinită populația din RM. Ca să aruncăm bani din elicopter și să ne înjure toți „patrioții” maldaivani NU sunt de acord.

  3. Subscriu .
    1 Decembrei 1918 e este incununarea Reunirilor provinciilor Romanesti la Tara Mamaa !
    Traiasca Romania Mare !
    Traiasca Tricolorul Romanesc !

  4. Burebista,total deacord,dar as avea ceva de obiectat! Celor din balti,uta cacauzia ,sinistria,si toti pro rusii sa nu primeasca sau sa le retraga cetatania ro,si trasi la raspundere cine lea dat cetățenia ro lui dodon,cioronin,cn nu știe si nu cunoaste romana,out! Si la fel celor care terfelesc pe afara numele romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *