Moldova

Despre ce au discutat Ștanski și Osipov la Tiraspol?

În cadrul şedinţei a fost subliniat că de-a lungul celor trei luni de la ultima şedinţă s-au acumulat multe probleme care necesită a fi abordate imediat. În acest sens, interlocutorii au căzut de acord că e necesar de reactivat dialogul de lucru și au convenit ca întâlnirile reprezentanților politici să aibă loc, de regulă, o dată la două săptămâni.  

În cadrul discuţiilor, a fost reiterat subiectul cauzelor penale intentate reciproc în privința reprezentanților fiecărei dintre părți. Victor Osipov a subliniat că este importantă calificarea corectă a acestor cauze penale, accentuând că puterea executivă este lipsită de dreptul de a interveni în prerogativele puterii judecătorești, intentarea şi clasarea cauzelor penale fiind prerogativa exclusivă a organelor judiciare.  

Un alt subiect abordat pe larg a fost asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mărfurilor. Au fost aduse în discuţie cazurile de reţinere pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi deportarea anumitor cetăţeni străini de pe teritoriul Republicii Moldova. Victor Osipov a subliniat că autorităţile moldoveneşti asigură libertatea circulației tuturor persoanelor, iar cazurile de reţinere şi expulzare sunt excepții motivate de rațiuni ce ţin de securitatea statului.

Reprezentantul Chișinăului a revenit în cadrul întâlnirii la problema terenurilor de după traseul Camenca – Tiraspol aparținând locuitorilor raionului Dubăsari, cărora le este îngrădit accesul și posibilitatea de a le prelucra. Partea moldovenească a transmis o viziune actualizată în această temă, menționând că ea este de natură să afecteze în general respectarea drepturilor de proprietate și a celor antreprenoriale, ca principii fundamentale pentru activitatea economică și investițională. O viziune asupra căii de depășire a acestei probleme a fost transmisă Tiraspolului pentru a fi discutată la următoarele întâlniri. De la Tiraspol viceprim-ministrul Osipov s-a deplasat direct la Coșnița unde a avut o întrevedere cu noua administrație publică locală a raionului Dubăsari. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *