Bună Dimineața

Despre moldovenii atotștiutori

Am văzut oameni de diferite naționalități, din fel de fel de țări, dar n-am văzut nicăieri pe cineva să-și bată joc mai mult de concetățenii săi, cum o facem noi, moldovenii. Da, suntem invidioși, fuduli și mai nou – atotștiutori. Despre primele două am mai scris, dar iată despre cea de-a treia categorie aș vrea acum să spun câteva cuvinte.

Ai noștri sunt „experți” în diferite domenii: economie (micro, macro – nu contează), politică (internă, externă – îi tot acolo), muzică, teatru, filme, juridică, frumusețe și evident jurnalism.

În muzică, spre exemplu, cel mai bine s-a văzut acest lucru după preselecția națională „Eurovision 2016… 15, 14, 13 și tot așa de la prima ediție”. Anul acesta a câștigat o tânără cu o piesă drăguță, obișnuită. Reacțiile „specialiștilor” de tot felul, au fost cam următoarele: „și câinele meu de sub fereastră cântă mai bine decât fata asta”, „cel mai slab concurent văzut vreodată”, „atât piesa, cât și vocea – mediocre”, piesa-i bună poate pentru Concertul Mărțișor de la Palatul Național, dar nu pentru Stockholm” și multe alte concluzii „argumentate”. Mulți dintre cei care s-au dat cu părerea nu prea au nicio treabă cu muzica, dar mă rog, n-am stat să analizez ce cunoștințe muzicale are fiecare „expert”.

Dar să lăsăm muzica, iată când la noi apar probleme cu băncile, când cursul valutar o ia razna sau când la BNM se caută guvernatori, îndată moldovenii se transformă în „experți economici”. 

Pe lângă aceasta, indiferent cine ar câștiga la concursurile de frumusețe, în câteva ore „specialiștii” o transformă într-o babă cloanță proastă, care nu poate uni două cuvinte.

Pentru câteva zeci de like-uri, acum fiecare prăpădit, care are un cont de facebook, poate să măture pe jos „fără argumente” cu un judecător, procuror, deputat, ministru, academician, medic, profesor, prim-ministru sau chiar președinte de țară și nimeni nu-l poate face să răspundă pentru cuvintele sale.

Cu o asemenea atitudine față de noi și conaționalii noștri, nu vom reuși niciodată să ieșim din treuca în care ne-am pomenit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *