Politică

Destabilizări în Moldova. Maia Sandu: Autorii mimează pe forțe interne, precum formațiunea ȘOR, veterani și persoane cunoscute cu legăturile lor cu Plahotniuc

După ce criza energetică nu a generat protestele dorite de Federația Rusă la Chișinău, Moscova ar avea în vedere un alt plan de destabilizare a situației din Republica Moldova.

Președinta Maia Sandu a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că acțiunile subversive ale Rusiei presupun, mai nou, luarea cu asalt a unor instituții de stat de către persoane cu pregătire militară, îmbrăcate în civil, mizându-se, în primul rând, pe „așa-zisa opoziție” în frunte cu Partidul „Șor”. Aceste atacuri ar urma să fie însoțite de luări de ostatici, pentru a determina actuala guvernare să demisioneze, potrivit Ziarul Național.

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara republicii pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou.

„Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică ce trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militar, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a dezvăluit Maia Sandu.

În context, președinta a cerut instituțiilor statului, inclusiv celor de securitate și de asigurare a ordinii publice, să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității republicii.

„Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere”, a afirmat șefa statului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Admirabil! Bravo! Asta înseamnă într-adevăr determinare curajoasă impusă de o situație de maximă urgență! RM nu este un stat în care toți circarii, huliganii și trădătorii își fac de cap, iar cei responsabili de bunul mers al al societății asistă neputincioși cum gorilele năbădăioase își fac în continuare nestingherite jocurile perverse. Toată susținerea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *