ROMÂNIA

Destinații „ascunse” din România pentru o vacanță de Paște

Românii aleg în general să își facă vacanță de Paște în zonele urbane sau stațiunile montane, în special cele clasice: Predeal, Sinaia, Bușteni sau Poiana Brașov. Însă România are de oferit o mulțime de alte destinații mai puțin cunoscute publicului. Județul Neamț, județul Vrancea, județul Bacău, Carpații Orientali, Oituz, Țara Vrancei, Dunărea sau Oituz sunt doar câteva destinații ascunde de ochiul publicului, potrivit lui Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Deși rezervările din acest an nu se ridică la nivelul celor din 2019, depășind ultimii doi ani de pandemie, în ciuda conflictului de lângă noi, sunt totuși pe un trend pozitiv, potrivit consultantului. Astfel că, nivelul rezervărilor este acum (pentru primele 3 luni ale anului) cam la 70% din ultimul an ante-pandemie, 2019.

„Turismul rural e foarte solicitat de Paște deoarece se păstrează cel mai bine tradițiile. Printre destinațiile mai puțin cunoscute care prind popularitate sunt cele din județul Neamț, județul Vrancea, Bacău sau Dunărea. O altă zonă care a început să crească este Țara Făgărașului. Faptul că acestea sunt destinații ceva mai necunoscute nu înseamnă că și prețurile sunt mai mici”, precizează Traian Bădulescu.

Motivul pentru care tarifele nu sunt accesibile este faptul că în aceste zone sunt mai puține pensiuni, care propun turiștilor o ofertă mai premium. Astfel, ofertele de paște încep de la 800 de lei de persoană pentru trei nopți la pensiuni în aceste locații mai puțin cunoscute și pot ajunge și la 1.500 lei de persoană pentru trei nopți în hoteluri mai premium.

Destinațiile preferate pentru vacanța de Paște 2022

Turiștii aleg de paște în special turismul rural precum destinații ca Bran Moeciu, Fundata, Mărginimea Sibiului, nordul Olteniei. Traian Bădulescu spune că au mai rămas multe locuri libere pentru destinații ca Maramureș sau Bucovina din cauza faptului că sunt aproape de conflictul din Ucraina.

Un grad de ocupare îl mai au si stațiunile montane, în special cele clasice precum Predeal, Sinaia, Bușteni și Poiana Brașov, precum și câteva stațiuni balneare: Băile Herculane, Băile Felix și Sovata.

În ceea ce privește destinațiile din străinătate, cele mai accesate sunt Bulgaria și Grecia. „Probabil că Grecia va fi destinația numărul unu pentru pachetele de last minute deoarece mulți hotelieri au oferte de paște foarte bune. De exemplu, prețurile pentru trei nopți de cazare încep de la 70 de euro de persoană la hoteluri de trei stele și pot ajunge până la 200-250, variază foarte mult în funcție de hotel.

Pe lângă Grecia și Bulgaria, în topul preferințelor se află orașele Istambul, Viena, Roma, Paris, Barcelona, Londra și Lisabona. Românii au început din acest an să meargă mai mult în citybreak, pe timpul pandemiei marile orașe fiind evitate.

Bugetul pentru o vacanță în România începe de la 2.000 de lei de cuplu camera, iar pentru vacanțele în străinătate bugetul poate începe și de la 150 de euro de cuplu, în general media pentru un cuplu pentru un citybreak este de circa 500-600 euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *